9 savjeta za mlade ljude koji traže posao (2.dio)

9 savjeta za mlade ljude koji traže posao (2.dio)

Posao i zaposlenje Comments Off

Nastavak:

Komunikacija nije samo pričanje preko telefona ili dopisivanje preko društvenih mreža. Komunikacija je esencijalna ukoliko se želi ostaviti dobar utisak na poslodavca. Tihi i kratki odgovori kao da, ne, možda i ne znam, su možda dobri u razgovoru sa prijateljima ili roditeljima, ali na intervjuu za posao to je neprihvatljivo. Ovo se može riješiti tako što će se vježbati odgovori na intervju pitanja dok god oni ne budu zadovoljavajući.

Na razgovor za posao dolazi se ozbiljno obučen. Od ove vrste ozbiljnosti očekuje se košulja, kravata i hlače, a za žene bluza, suknja ili hlače. Svojim načinom oblačenja se pokazuje poštovanje prema osobi sa kojom se vodi intervju i poštovanje prema kompaniji. Ukoliko kandidat nije siguran kako bi se trebao obući, uvijek može pitati nekoga iz kompanije koji stil oblačenja je odgovarajući. Primjerice za intervjuje u korporativnim kompanijama ne oblači se u polo majice.

Zaposlenje za mlade osobe

Prije nego što se ode na razgovor za posao nije loše ni informisati se o firmi. Čime se bave, ko su im klijenti, kakvi su utisci na nju ostavljeni od drugih korisnika i slično.

Mnogi nemaju radnog iskustva ili bilo kakvog iskustva u poslovima za koje se apliciraju. Međutim, ponekad bi se trebalo vidjeti koje vještine se traže i upisati, na primjer, kurs, trening ili sličnu obuku koja će biti od važnosti u daljnjem radu. Ovo će takođe popuniti praznine u radnoj biografiji, a poslodavci skoro uvijek biraju osobe koje imaju iskustva u poslovima koji ni ne moraju imati veze sa opisom posla koji oni nude.

U radnom okruženju dolazak na vrijeme je jako bitan. Od radnika se očekuje da dolazi na vrijeme svaki dan, jer poslodavac misli da će radnik dolaskom na vrijeme odraditi svoj dio posao bolje i učinkovitije. Mjesta za kašnjenje i za dane kada se ne radi ništa na poslu jednostavno nema. Između ostalog, dolazak na vrijeme će impresionirati poslodavca koji možda to pokaže povišicom plate.

Koje god da je polje rada u pitanju, jednom kada se dobije posao potrebno ga je i zadržati, pa je rad, i to efikasan rad, prijeko potreban. Najbolji način da radnik to ostvari je da bude voljan da radi sve što se zahtjeva od njega. U modernom poslovnom svijetu, ljudi koji su voljni da ulažu u sebe, koji daju više nego što se očekuje od njih će brže napredovati ka promociji i većoj plati.

Sa ovih nekoliko savjeta, mlada osoba bi treba biti koliko toliko pripremljena za uspješno obavljanje posla.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top