Brinite o svojim zubima i čistite zubni kamenac

Brinite o svojim zubima i čistite zubni kamenac

Zdravlje i prehrana Comments Off

S obzirom da se većina bolesti zuba i usne šupljine može prevenirati adekvatnom i kontinuiranom oralnom higijenom, vrlo je važno voditi računa o istoj. Jedan od problema kada je riječ o dentalnom zdravlju je i pojava zubnog kamenca. 

Iako se on ne može spriječiti kod kuće, vrlo je važno obavljati sve ostale postupke dentalne higijene pa ni on neće stvarati veće probleme poput ispadanja zuba.

Nevidljivi neprijatelj vaših zuba

Zubni kamenac nevidljivi je neprijatelj svakoga od nas, on se najčešće pojavljuje na unutarnjoj strani prednjih zubi u donjoj čeljusti zbog čega ga ne vidimo na vrijeme. Prvi korak u njegovu nastanku je nakupljanje naslaga zubnog plaka na koji dolaze bakterije koje potom uništavaju zubnu caklinu. Zbog toga zubi postaju podložniji nagomilavanju zubnog kamenca i karijesa. Osim što popunjava međuzubni prostor, dovodi i do sljedećih problema:

S obzirom na velik broj neprilika do kojih može dovesti, uklanjanje zubnog kamenca je nužno.

Zubni kamenac nevidljivi je neprijatelj svakoga od nas, on se najčešće pojavljuje na unutarnjoj strani prednjih zubi u donjoj čeljusti zbog čega ga ne vidimo na vrijeme.

Potražite stručnu pomoć stomatologa

Kao što smo već na početku napomenuli, pojava ovog dentalnog problema ne može se spriječiti jer do nastanka plaka i dolaska bakterija dolazi već nekoliko minuta nakon pranja zuba, ali problem mogu riješiti stručnjaci, odnosno stomatolozi. Oni u svojim ordinacijama posjeduju specijalizirane ultrazvučne uređaje uz pomoć kojih čiste zubni kamenac s unutrašnjosti zuba, a zatim poliranjem zuba onemogućavaju nakupljanje plaka i bakterija. 

Postupak uklanjanja zubnog kamenca bezbolan je zahvat nakon kojeg se moguće normalno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Jedina nuspojava je blaže krvarenje međuzubnog prostora s kojeg je skinut te nešto veća osjetljivost tog područja sat do dva nakon uklanjanja. Na to će vas vaš stomatolog svakako upozoriti jer je to normalna pojava.

Ne pokušavajte ukloniti zubni kamenac kod kuće

Dentalna higijena svakako je jedno od područja za koje su brojni danas osmisliti kućne lijekove i preparate poput onih za izbjeljivanje zuba, jezika, nepca i slično. Isto je i s uklanjanjem zubnog kamenca pa na internetu možete pronaći brojne namirnice i pripravke uz pomoć kojih ga možete ukloniti kod kuće. 

Stručnjaci upozoravaju da to nipošto ne radite jer je nemoguće otkloniti ga bez specijaliziranih alata, a jedino što možete napraviti je uništiti zubnu caklinu, što sigurno ne želite. Stoga se obratite svom stomatologu koji će to učiniti na brz, bezbolan i siguran način.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top