Bulimija je sve češći psihički poremećaj

Bulimija je sve češći psihički poremećaj

Zdravlje i prehrana Comments Off

Život je danas sve stresniji i sve je češća pojava raznih psihičkih poremećaja, kako kod onih mladih ljudi, pa sve do onih starije životne dobi. Jedan od takvih psihičkih poremećaja je bulimija i uz nju se često veže i još jedan poremećaj, a radi se o anoreksiji. Stručnjaci smatraju da do bulimije dolazi prvenstveno zbog određenih sukoba i problema unutar obitelji.

Obitelj tako često djeci nametne previsoke standarde koja kada to ne uspiju postići i kada smatraju da neće zadovoljiti očekivanja roditelja povuku se u sebe. Tada se često javlja i depresija, ali i ranije naveden psihološki poremećaj.

Koga najčešće pogađa bulimija

Stručnjaci su utvrdili da bulimija najviše pogađa žene mlađe životne dobi. Kao neko prosječno vrijeme kada se ona prvi put javlja je 18 godina. Može se pojaviti kao zaseban problem, a često se pojavljuje i u kombinaciji s anoreksijom. Tada se sve krene odvijati u dva procesa:

  • Osoba prvo ne želi jesti te to pokušava na razne načine, često i uzimajući sredstva za smanjenje apetita
  • Nakon toga slijedi obrat i osoba počinje konzumirati hranu u velikim količinama te se nakon toga trudi da je izbaci iz sebe i tako nastaje bulimija

Hranu osobe skloni bulimiji izbacuju povraćenjem ili uzimanjem laksativa. Kada osoba krene s takvim postupcima, teško se opet vratiti u normalno stanje.

Liječenje ovog problema s prehranom

Bez obzira na sve teške simptome, bulimija se može izliječiti, ali je potrebno liječenju pristupiti što je moguće prije. Najčešći oblik liječenja je putem terapije sa psihijatrom. Danas se također mogu pronaći i brojne kliknike koje su se specijalizirale za pomoć osobama koje imaju poremećaj u prehrani s obzirom da je to sve češći problem. 

Osoba, koja ima probleme s bulimijom neka o tome prorazgovara s stručnjakom.
Jedan sve češćih psihičkih poremećaja, koji se može primjetiti je bulimija. Do problema s bulimijom dolazi prvenstveno zbog određenih sukoba i problema unutar obitelji.

Tamo osobe mogu pronaći sve potrebne savjete i uz njihovu pomoć i praćenje njihovih savjeta, vratit će se na pravi put.

Pomozite osobama s psihičkim poremećajem

Bulimija je psihički poremećaj koji se može primijetiti kod ljudi oko vas. Ako primijetite da se neka osoba često prejeda, a nakon toga brzo odlazi na WC, moguće da ima problema s bulimijom. Tada je svakako dobro porazgovarati s tom osobom, dati joj do znanja da se taj problem može riješiti i preporučiti joj odlazak nekom stručnjaku. 

Za osobe, koje imaju problema s bulimijom, imaju psihički poremečaj i počniju konzumirati hranu u velikim količinama. Nakon toga trude se skloniti hranu i ju izbacuju povraćenjem ili uzimanjem laksativa.

Naravno, ponekad osobe neće željeti priznati da imaju bilo kakav problem, ali na vama je da im ipak objasnite da je riječ o problemu za koji postoji rješenje.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top