Centralno grijanje nalazi se u mnogim domovima

Centralno grijanje nalazi se u mnogim domovima

Dom i obitelj Comments Off

Bez obzira živite li u kući ili stanu, morate imati neki oblik grijanja. Oni koji tek grade kuću imaju mogućnost odabira kakvu vrstu žele ugraditi. Oni koji se useljavaju u neki stan nisu te sreće te se moraju odlučiti za ono rješenje koje je dostupno. Iako postoje razne vrste, kao jedno od učinkovitijih se smatra centralno grijanje.

Zbog relativno jednostavne ugradnje, ali i zbog kasnijih nešto nižih troškova od ostalih sustava, sve se više koristi i u kućama i stanovima.

Bez obzira živite li u kući ili stanu, morate imati neki oblik grijanja. Oni koji tek grade kuću imaju mogućnost odabira kakvu vrstu žele ugraditi.

Općenito o centralnom grijanju

Kao što je ranije navedeno, centralno grijanje je vrlo učinkovit sustav grijanja. Zbog toga, sve češće se koristi u kućama i stanovima. Ako niste znali zbog čega ima baš taj naziv, evo objašnjenja. Naime, toplina koja se koristi za zagrijavanje se proizvodi u nekom centralnom zajedničkom uređaju, a u ponekim slučajevima u posebnom pogonu, odnosno kotlovnici. Tada se toplina pomoću cijevi i posebnih medija (koji mogu biti voda, para ili zrak) odvodi u sve prostorije koje se trebaju zagrijavati.

Toplina se tada u tim prostorijama prenosi pomoću:

  •  radijatora  (grijaća tijela)
  •  površinskih sustava (tzv. podno grijanje)

Riječ je o relativno jednostavnom sustavu, ali zbog svog načina rada vrlo učinkovitom.

Dvije vrste opreme za raspodjelu topline u prostoriji

Kao što je navedeno iznad, za potrebe centralnog grijanja, toplina se u prostoriji može širiti ili putem grijaćih tijela ili putem posebnih površinskih sustava. Princip rada radijatora je takav da oni zagrijavaju zrak i šalju ga prema gore, kako bi se on što bolje raspršio po prostoriji. Jedan manji dio topline se pak prenosi kroz isijavanje radijatora pa je on zato uvijek topao kada radi.

Podno grijanje koristi vodu koja se zagrijava u cijevi i takvu dobivenu toplinu isijava u prostor. Ova vrsta centralnog grijanja je vrlo ugodna i drugačija od topline koju pružaju radijatori, a vrlo često se koristi u kupaonicama.

Prednosti i nedostaci centralnog grijanja

Kao svi drugi sustavi, sustav centralnog grijanja također ima neke nedostatke, ali i puno više prednosti. Nedostaci su suh zrak koji se stvara u prostoriji, moguće smrzavanje sustava, nešto veća investicija na početku. 

Kada govorimo u prednostima centralnog grijanja, onda svakako treba spomenuti jednostavnu regulaciju topline, mogućnost daljinske regulacije, čist zrak u prostoriji koja se zagrijava kao i ravnomjerna temperatura. Sve ovo dovoljni su razlozi da se mnogi odlučuju za ovu vrstu grijanja kod gradnje nove kuće.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top