cPanel za jednostavno upravljanje internetskim hostingom

cPanel za jednostavno upravljanje internetskim hostingom

Internet i tehnologija Comments Off

cPanel sučelje za upravljanje web hostingom bazirano je na Linux operativnom sustavu. Iako će neki na prvu pomisliti kako će takvo sučelje biti komplicirano, pogotovo korisnici navikli da Windows operativni sustav, to je daleko od istine. Naime, sučelje cPanel je napravljeno s idejom da ga svi mogu relativno brzo savladati i to na način da se većinom stvari upravlja jednostavnim klikanjem miša. Tako će i oni navikli na rad u Windows okruženju vrlo brzo shvatiti njegove funkcije.

Osim toga, moguće je postaviti više razina upravljanja, pa ćete za svoje potrebe upravljanja web hostingom dobiti samo one funkcije koje su vam za to i potrebne.

DNS server povezuju domene

DNS je kratica od engleskog izraza Domain Name System. To je zapravo hijerarhijski sustav internetskih servera. U tom sustavu nalaze se svi potrebni podaci vezani uz:

  • Naziv domene
  • IP adrese

DNS server na internetu tako ima zadatak povezati IP adresu s odgovarajućim nazivom domene. Iza svake domene krije se određena IP adresa, koja sadrži četiri broja odvojena točkama. Kada ne bi postojali internetski DNS serveri, korisnik bi u svoj preglednik morao upisivati tu cijelu IP adresu što ne bi bilo nimalo jednostavno.

DNS server
DNS server povezuju domene

Važnost ispravne konfiguracije DNS servera

DNS internetski serveri moraju biti ispravno konfiguirani za vašu domenu jer ako to nije slučaj, korisnici neće moći otvoriti vaše web-stranice. Mijenjate li pružatelja hosting usluga za novog, morat ćete domenu prebaciti na njihove DNS servere inače se vaša web-stranica neće otvarati. Taj dio možete napraviti i sami putem cPanel sučelja, ali taj dio vam može napraviti sami pružatelj hostinga. 

U svakom slučaju, ako niste potpuno sigurni kako to napraviti, bolje je prepustiti taj posao profesionalcima. Jer u suprotnom, postoji mogućnost da će vaše stranice biti nedostupne na internetu i neće im se moći pristupiti.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top