Kako do stalnog zaposlenja?

Kako do stalnog zaposlenja?

Posao i zaposlenje Comments Off

Jednostavnim savjetima do stalnog zaposlenja

U štampi svakodnevno možemo pročitati kako stopa nezaposlenosti raste. Jako mnogo ljudi ostaje bez posla, a još više ne može ni naći posao. U procesu pronalaženja posla, pored jake konkurencije morate se nekako izdvojiti. Da bi baš vas poslodavac izabrao i da bi ostvarili stalan poslovni odnos, pripremili smo vam par savjeta i preporuka na koje bi trebali obratiti pažnju.

Kako zadržati posao

Hajde da vidimo kako do stalnog zaposlenja. Prvo krenite od vaše biografije. Na različitim sajtovima za posao možete primjetiti da skoro svi poslodavci zahtjevaju da im pošaljete svoju biografiju ili CV. Ukoliko imate pripremljenu biografiju pregledajte je dobro, možda baš nešto u njoj odbija poslodavce da vas pozovu na razgovor. Vaša biografija treba da bude kratka i sažeta, tačna (ne pisati stvari koje ne poznajete, to se lako provjeri), logičnog redoslijeda, bez gramatičkih grešaka (one se odmah primjete). Možete čak i staviti sliku, ali samo ako izgledate profesionalno na njoj. Slika će izdvojiti vašu biografiju i privući poslodavca da pogleda. Ukoliko pišete biografiju na stranom jeziku, a niste sigurni u svoje znanje iz tog jezika, dajte nekom profesionalnijem da je pregleda.

U procesu traženja posla koristite različite izvore koji nude posao. To može biti internet, dnevna štampa, poznanici, zavod za zapošljavanje itd. Pratite redovno poslove, jer ćete tako primjetiti jednu jako bitnu stvar, a to je – koliko je siguran poslodavac koji nudi posao. Ukoliko primjetite da jedan te isti poslodavac obnavlja oglas svakih par mjeseci, pogotovo ako za taj posao ne treba neka specijalna škola – znajte da tu nešto nije dobro.

Želite bolji posao, ali vas vaša stručna sprema sprečava u tome – vrijeme je da se doškolujete. Nemojte misliti da je kasno za to, jer nikad nije kasno. Danas postoji jako puno fakulteta, kurseva i treninga koji se bave doškolavanjem i prekvalifikacijom.

Jedan od načina preko kojeg možete ostvariti stalno zaposlenje je volontiranje. Preko volontiranja možete naučiti jako puno stvari i upoznati dosta ljudi. Kada budete volontirali u nekoj firmi sve potrebne informacije upijajte kao spužva. Znajte da se, u zavisnosti od firme, neka volontiranja plaćaju, a neka ne. Ako slučajno ne dobijete posao, bar ćete unaprijediti svoju znanje i biografiju. Maksimalna koncentracija i istrajnost, pomoći će vam da se pokažete na novom radnom mjestu i ostvarite stalno zaposlenje.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top