Nizak porez u Hrvatskoj za firme

Nizak porez u Hrvatskoj za firme

Posao i zaposlenje Comments Off

Porez u Hrvatskoj relativno je nizak u odnosu na neke druge Europske zemlje i upravo zbog toga mnogi Hrvatsku smatraju najboljim odabirom za otvaranje firme, nakon Slovenije. Hrvatska je turistička zemlja koja većinu svojih prihoda ima od ljetnog turizma, zahvaljujući suncu i moru.

Osim toga, prednost je što još uvijek nije uveden euro kao valuta, već je državna valuta kuna. Ako planirate otvaranje firme i dvoumite se u kojoj državi je dobar potez otvoriti, kroz današnji tekst upoznati ćemo vas s porezom u Hrvatskoj, te kako jednostavno možete otvoriti firmu ako niste njen državljanin.

Hrvatska industrija

U Hrvatskoj je najviše prihoda zbog turizma, koji je posebice razvijen tijekom ljeta. Zbog predivne dugačke obale, mnoštva otoka i čistog mora, Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija u cijeloj Europi. Osim toga, razvijena je i drvna, tekstilna, metalurška i prehrambena industrija.

Više od 30% zemlje prekrivaju šume, koje su glavni razlog za jedno od temeljnih sektora gospodarstva. Industrijski sektor Hrvatske predstavlja oko 26 % BDP-a i zapošljava više od 27 % stanovništva zemlje. Nizak porez u Hrvatskoj za firme omogućava mnogim privatnicima da se bave ovom ili nekom drugom industrijom.

Sektor usluge u Hrvatskoj

70 % BDP-a i više od 70 % sposobnog stanovništva za rad zapošljeno je u sektoru usluga. U usluge najviše spada turizam, koji raste iz godine u godinu i do 2022. godine predviđa se više od 22,7 milijuna turista godišnje.

Porez u Hrvatskoj na dobit iznosi 12 % za manje od 405.000 eura godišnje
Porez u Hrvatskoj

U 2017. godini je 18,5 milijuna turista posjetilo Hrvatsku, a rast je s prosječnom stopom od 7,8 %. Neke od najvećih turističkih firmi u Hrvatskoj su Plava Laguna, Maistra, Solaris i Valamar Rivijera, koje iz godine u godinu zapošljavaju sve veći broj ljudi. Ako vas zanima Hrvatska i planirate u njoj otvoriti firmu, u nastavku pročitajte kakav je porez u Hrvatskoj.

Porez u Hrvatskoj

Ovisno o tome kakvu firmu otvarate, razlikuje se i postotak koji morate plaćati državi. Porez u Hrvatskoj na dobit iznosi 12 % za manje od 405.000 eura godišnje, te 18 % za više od 405 tisuća godišnje. U kunama je to 3 milijuna kuna. Porez na dividende je 12 %, a minimalni kapital za otvaranje firme je 20 tisuća kuna (oko 2.700 eura).

PDV je 25 % ili sniženo u nekim industrijama 15 % i 5 %. Prosječna plaća u Republici Hrvatskoj iznosi oko 800 eura, a minimalna zakonom dozvoljena je 465 eura. Tvrtka ProTax može vam pomoći prilikom otvaranja firme u Hrvatskoj i u manje od mjesec dana vaša nova firma može postati operativna.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top