Obavezna provjera domene prije registracije

Obavezna provjera domene prije registracije

Internet i tehnologija Comments Off

Kada konačno dođe trenutak da ste spremni svoje napravljene web stranice pokazati svijetu, morat ćete ugovoriti uslugu smještaja web stranica i registrirati domenu. Smještaj web stranica se još naziva i hosting, a podrazumijeva njihov smještaj na nekom poslužitelju. Registracija domene podrazumijeva povezivanje web stranica s nekom domenom, odnosno to je ono što posjetitelji upisuju u svoj internetski preglednik kada žele otvoriti neku web stranicu.

Kada konačno dođe trenutak da ste spremni svoje napravljene web stranice pokazati svijetu, morat ćete ugovoriti uslugu smještaja web stranica i registrirati domenu.

Provjera domene je prvi korak prije same registracije čime se provjerava njezina unikatnost, odnosno je li je već netko prije vas registrirao. A sve zbog toga što može postojati samo jedna.

Naziv i ekstenzija domene

Provjera domene na internetu zapravo provjerava njezina dva glavna dijela:

  • Naziv
  • Ekstenziju

Naziv je onaj njen glavni dio, kojeg sami birate. Ekstenzija pokazuje je li riječ o globalnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj vrsti domene. Naziv i ekstenzija su odvojeni točkom. Primjerice, ukucate li u svoj internetski preglednik google.com, onda je „google“ naziv domene, a „com“ ekstenzija. U navedenom primjeru, može postojati samo jedna takva unikatna domena i više nitko ne može registrirati baš potpuno istu takvu, s istim nazivom i ekstenzijom.

Rezultati provjere domene

Internetska provjera domene može imati 2 rezultata:

  • Kombinacija naziva i ekstenzije je slobodna i možete nastaviti s postupkom registracije
  • Kombinacija naziva i ekstenzije nije slobodna i morate napraviti određene preinake

Preinake se sastoje od toga da promijenite ili naziv ili ekstenziju. Vjerojatno ćete se radije odlučiti za promjenu ekstenzije, pogotovo ako ste već odabrali naziv koji svakako želite koristiti. Ako ste željeli koristiti .com ekstenziju, morate znati da je to najpopularnija ekstenzija i brojne kombinacije su odavno zauzete. 

Promijenite ekstenziju u neku drugu, manje popularnu, i ne biste trebali imati problema s registracijom željenog naziva s tom ekstenzijom.

Uspješna provjera domena vodi do registracije

Prvi korak prije registracije domene

Kao što je već navedeno, prvi korak prije registacije neke domene je provjera domene. Bez obzira za koju informatičku tvrtku se odlučite, to će uvijek biti prvi korak i tek kada ga uspješno prođete, možete nastaviti s postupkom registracije. Riječ je zapravo o vrlo jednostavnom postupku i sve što trebate napraviti jest upisati željeni naziv i željenu ekstenziju. 

Sustav će vam nakon toga pokazati je li ta kombinacija slobodna te je li provjera domene bila uspješna. Ako jest, nastavite s postupkom registracije, a ako nije bila, pokušajte s promjenom naziva ili ekstenzije dobiti neku kombinaciju koja je još uvijek slobodna.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top