Opasnosti na poslu

Opasnosti na poslu

Posao i zaposlenje Comments Off

Jednostavnim savjetima zaštitite se dok radite

Generalno mišljenje je da su moderna radna mjesta regulisana tako da ne postoji način na koji bi moglo doći do neke povrede radnika u toku posla, ipak priča je drugačija. Prema statistikama, oko 1.6 miliona povreda se desi u toku jedne godine na radnom mjestu. Evo nekoliko pravila kako izbjeći opasnosti na poslu.

– Dok je jedan dio radnog mjesta spreman za posao, drugi dio prostorije može biti još uvijek u procesu izgradnje ili renoviranja. Ukoliko osoba, ne štiteći se, uđe u taj dio, može se povrijediti.

Zaštitite se na poslu

Težina povrede može varirati, pa to može biti sitna ogrebotina ili fatalna nesreća. Kako bi se ovo spriječilo, savjetuje se postavljanje upozoravajućih znakova ili barijera koje će uticati na zaposlene toliko da oni neće ni ulaziti u taj dio prostorija.

– Ponekad se teške i velike mašine ostavljaju na radnom mjestu, a njima je potrebna posebna pažnja i profesionalac koji upravlja sa njima. Ako osoba slučajno aktivira jednu od njih, to može biti fatalno ne samo za osobu koja je uključila tu mašinu već i za sve one koji se nalaze u neposrednoj blizini.

I za ovo ima rješenje, a to je da se sve mašine stave u jedan poseban, ograđeni dio i da se stave natpisi upozorenja. Natpis će osigurati da posjetioci i radnici koji nemaju ovlaštenja da koriste te mašine, budu dalje od njih.

– Na nekim radnim mjestima postoje određeni dijelovi koji sadrže zapaljive materije, pa je jako važno takva mjesta osigurati i držati daleko od vatre kao i pravilno ih uskladištiti.

Mjesta koja sadrže zapaljive materije potrebno je osigurati različitim znakovima upozorenja, a jedno od njih je i zabrana pušenja u tom dijelu.

– Istraživanja su pokazala da na mjestima u kojima se stvara velika buka od mašina, postoji mogućnost gubitka sluha kod radnika. Da se ovo ne bi desilo svim uposlenima potrebno je obezbijediti odgovarajuće čepiće za uši ili slušalice koje umanjuju buku. To ipak nije dovoljno da bi se spriječila ova vrsta štete, pa je potrebno i na to mjesto staviti odgovarajuće znakove koji govore da se slušalice moraju obavezno nositi.

Opasnosti na radnom mjestu se lako mogu desiti dok god radnici nisu svjesni u kakvom okruženju rade. Postavljajući znakove upozorenja će se znatno smanjiti rizik od povrede radnika.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top