Parodontoza je jedna od najčešćih bolesti zuba

Parodontoza je jedna od najčešćih bolesti zuba

Zdravlje i prehrana Comments Off

Parodontoza ili parodontitis je bolest parodonta te se smatra jednom od najčešćih bolesti zuba nakon karijesa te ima sve veći broj pacijenata koji obolijevaju od nje.  Zbog činjenice kako ona napada bez obzira na dob i spol pacijenta, vrlo je važno na vrijeme prepoznati njezine simptome te započeti liječenje. 

Parodontoza ili parodontitis
Parodontoza ili parodontitis je bolest parodonta te se smatra jednom od najčešćih bolesti zuba nakon karijesa

Istraživanja pokazuju kako, nakon 40. godine života, većina ljudi gubi zube upravo zbog parodontoze, a ne zbog karijesa. Zato nemojte odlagati odlazak stomatologu jer on na vrijeme može prepoznati njezin nastanak.

Što uzrokuje ovu bolest zuba

Bolest zuba paradontoza se može pojaviti zbog raznih razloga, ali neki od najčešćih su loša oralna higijena te loše životne navike poput pušenja, loše prehrane ili škripanja zubima. Upravo loša oralna higijena dovodi do nakupljanja plaka na površini zuba, dok kiseline koje proizvodi istovremeno uništavaju zubnu caklinu i uzrokuju probleme i bol desni. Tako stvoren zubni kamenac taloži se između zuba i zubnog mesa te utječe na polagano podizanje zubnog mesa i uzrokuje naticanje, crvenilo i razvoj upalnog procesa desni. 

Kako bi se navedeno spriječilo, važno je redovito čistiti zubni kamenac te redovito posjećivati stomatologa koji će na taj način na vrijeme uočiti promjene na zubnom mesu i usnoj šupljini.

Prepoznajte parodontozu na vrijeme

Brojne su vrste parodontalnih bolesti te iste mogu biti blage kao što je blagi gingivitis pa sve do trajnih upala desni, odnosno parodontoze. Kako biste na vrijeme prepoznali parodontozu, obratite pozornost na iduće simptome:

  • naticanje desni
  • svijetlo crvene ili purpurne desni
  • desni koje se povlače od vaših zubi zbog čega zubi izgledaju veće nego inače
  • razvoj novog prostora između zubi (podizanje zubnog mesa i ogoljenje korijena zuba)
  • nastanak gnoja između zubi i desni
  • loš zadah i loš okus u ustima
  • promjene u zagrizu

Ukoliko se neki od navedenih simptoma ne liječe na vrijeme, bolesti desni tada mogu uzrokovati ozbiljnije infekcije koja pak mogu dovesti do ispadanja zubi ili gubitka koštane strukture koja podržava zube. 

Liječenje parodontoze

Liječenje parodontoze obavlja stomatolog propisujući parodontnu terapiju. Naime, nakon pregleda i provedene dijagnostike, stomatolog će odrediti koja vrsta terapije je najbolja za vaše trenutno dentalno stanje. Parodontna terapija uključuje kiretiranje, odnosno čišćenje parodontnih džepova uz pomoć posebnih lanceta. Ovaj postupak omogućava regeneraciju desni i njihovo ponovno spuštanje. Kod uznapredovalih slučajeva parodontoze, ovaj postupak zaustavlja ponovno podizanje desni i upalne procese vezane uz parodontitis. 

Čitajte i sljedeći članak: Granulom zuba – upala u korijenu

Granolom zuba je upala tkiva u samom korijenu zuba, a radi se o zapravo malenom prostoru koji je ispunjen gnojem (ako dođe do eskalacije). 

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top