Plinski plamenik – za kotliće, roštilje i kotlovine

Dom i obitelj Comments Off

Plinski plamenik naprava je koja se koristi u domaćinstvima, industriji, građevinarstvu… jednostavno, u svim sferama života, a namjena mu također može biti različita, od paljenja, zagrijavanja pa sve do taljenja i rezanja pomoću njega. Ipak, ostavit ćemo se teške industrije i građevinarstva i upoznati se sa plinskim plamenicima koji se koriste u domaćinstvima. Naime, kod pripreme hrane veoma omiljen način je kuhanje hrane u kotlićima, potom pripremanje kotlovine, ali i roštiljanje. U prošlosti ovo je najčešće bilo rezervirano za pogon na drva ili ugljen, međutim danas ih sve više zamjenjuje upravo plin, odnosno plinski plamenik. Radi se o napravi koja je laka i prijenosna.

Napravljena je uglavnom od željeza ili sličnog, no lakšeg materijala te s jedne strane ima priključak za plinsku bocu, preko crijeva dakako, a s druge strane su utori kroz koje plin izlazi, pripalimo ga, a on grije s obzirom na to kako nama odgovara. Plin je gorivo koje omogućuje planiranje pripreme jela na najbolji mogući način jer preko plamenika možemo regulirati njegovu temperaturu te tako stvoriti optimalne uvjete s obzirom za što ga trebamo koristiti. Mnoga domaćinstva tako kupe plamenik pa ga onda koriste za ono što im u određenom trenutku najviše treba, čime dobivamo višenamjensku napravu od velike važnosti. Umjesto loženja drva ispod kotlića u kojem spremamo gulaš, sada jednostavno donesemo plamenik, upalimo ga i pripremamo omiljeno jelo na stabilnoj temperaturi.

Isto tako je i s pripremom kotlovine pa čak i roštilja. Kod kuhanja, električna energija i s njom povezane ploče dugo su bile prioritet, a izum plinskih štednjaka bila je velika prekretnica, prvenstveno što se tiče mogućnosti regulacije temperature, ali i smanjenja troškova pripreme hrane. Plinski plamenici samo su produljena ruka plinskih štednjaka te kao takvi još bolji i praktičniji jer se mogu koristiti i izvan kuhinje, na otvorenom te s različitim vrstama kuhala.

I na najbolji piknik se može ponesti boca za vodu.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top