Pouzdano tradicionalno svjetlo

Pouzdano tradicionalno svjetlo

Dom i obitelj Comments Off

Svjetlo je nešto što ljudi konstantno koriste, o kojem god periodu civilizacije se radilo. Svjetlo je potrebno biljkama kako bi vršile fotosintezu, potrebno je i životinjama kako bi znale kada što trebaju da rade, no sve potrebe zajedno ne mogu se mjeriti s brojem ljudskih potreba. Baš zbog toga moramo naučiti čuvati svjetlo i koristiti ga na pravilan način.

Svjetlost

Svjetlo je zapravo usmjereno kretanje čestica koje nazivamo fotonima. Oni nemaju masu i samim tim ne usporavaju, kreću se najvećom poznatom brzinom i ultimativnom granicom brzine – brzinom svjetlosti. Ipak, da bi nešto emitiralo svjetlost potrebno je da ima energiju koje želi da se oslobodi, samim tim potrebno je da neko gorivo troši.

Električna rasvjeta

Svi vidovi rasvjete koji su se nekada koristili su definitivno izumrli i danas u 99.99% slučajeva kada vidimo da je nešto napravljeno od ruke čovjeka i svijetli, koristi električnu energiju. Isti je slučaj i kada su u pitanju žarulje – najkorišteniji oblik rasvjete danas.
Žarulje se kod nas mogu kupiti gotovo na svakom koraku, pa opskrbljenost nije nikakav problem, bar što se nas tiče. Ipak, standardne žarulje imaju svoje neke mane i nedostatke koje namjeravamo popraviti žaruljama koje koriste led tehnologiju.

Vrste i karakteristike

Klasična žarulja potiče od američkog znanstvenika Tomasa Edisona, i kao takva stara je desetine decenija. Danas na tržištu imamo žarulje koje ne samo da troše višestruko manje energije, traju višestruko više, već su i višestruko sigurnije. Pričamo upravo o maloprije spomenutim led žaruljama. LED žarulje cijena i njihova kvaliteta malo da ne su promjenili svijet rasvjete u kratkom vremenu.

Osim svega nabrojanog, imamo i takozvane pametne žarulje koje osim svega navedenog imaju i neke dodatne mogućnosti. Takve mogućnosti su kontroliranje svjetlosti putem telefona, mijenjanje boje rasvjete, ali i još razne korisne i zabavne stvarčice. Sve ovo naravno dolazi po visokoj cijeni, procijenili bi ste?

Cijena i kupovina

I opet ste, nažalost, bili u krivu. Cijena led žarulja jeste nešto veća nego kada su u pitanju starije žarulje, no jeste investicija koja se višestruko isplati zbog većeg života koje imaju u sebi, ali i manje potrošnje električne energije.

Kupovina žarulja je prilično jednostavna, a vašu staru žarulju možete zamijeniti potpuno novom led ili štednom u roku od samo nekoliko trenutaka. Princip ostaje isti, štednja i kvaliteta rastu.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top