Provjera domene je prvi korak do željene domene

Provjera domene je prvi korak do željene domene

Internet i tehnologija Comments Off

Svi oni koji su se odlučili predstaviti na Internetu, moraju od nekud početi. Prvi korak je svakako izrada web stranica. To možete učiniti sami ili dati nekome da to učini za vas. Idući koraci vezani su uz ugovaranje usluga koje su vam potrebne da biste svoje stranice postavili na Internet. Tako će vam trebati hosting i domena.

Nakon što ste ugovorili hosting, potrebno je još registrirati domenu. A prije svake registracije mora se proći proces provjera domene kako bi sustav provjerio je li domena koju želite registrirati stvarno slobodna.

Važnost provjera domene

Provjera internetske domene važna je iz nekoliko razloga. Prije svega, ne mogu postojati dvije potpuno identične domene. Moguće je da postoji više domena s istim nazivom, ali drugom ekstenzijom.

Primjerice, moguće da je da postoji domena.com, domena.net, domena.hr, itd. Com domene se najbrojnije i ukoliko ste se odlučili za neki popularan naziv s com ekstenzijom, postoji mogućnost da je upravo ta domena već zauzeta. No, u tom slučaju, želite li baš zadržati taj naziv domene, možete se odlučiti za neku drugu ekstenziju.

Jednostavna provjera domena

Provjera domene je zapravo vrlo jednostavan proces i možete ga obaviti vrlo brzo. Postoje web stranice koje nude upravo tu uslugu, no zapravo, ako se zaputite na bilo koje web stranice tvrtke koja vam nudi uslugu registracije domena, to će biti prvi korak.

A sama provjera domene se svodi na to da u odgovarajuće polje upišete domenu koju biste željeli registrirati. Sustav će nakon toga provjeriti bazu svih domena te vam već nakon par sekundi prikazati rezultate. A rezultati mogu za vas biti pozitivni ili negativni.

Ako nakon provjera domene dobijete odgovor od sustava da je domena slobodna, možete je registrirati. To možete učiniti putem te iste tvrtke, a možete se i odlučiti za neku drugu tvrtku. Ako ste na jednoj web stranici dobili odgovor da je domena slobodna, onda će isto biti i na bilo kojoj drugoj stranici.

Ako ste pak dobili odgovor da domena nije slobodna, sustav će vam vjerojatno dati neke prijedloge koja bi vam domena mogla biti zanimljiva. Možete uvažiti neki od tih prijedloga ili jednostavno možete započeti s novom pretragom. Kada konačno pronađete slobodnu domenu koja vam se sviđa, možete nastaviti s registracijom.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top