Renomirana informatička organizacija u Hrvatskoj

Renomirana informatička organizacija u Hrvatskoj

Internet i tehnologija Comments Off

U Hrvatskoj se u proteklih nekoliko godina otvorio velik broj različitih informatičkih tvrtki. Neke od njih vrlo su brzo pronašle svoje klijente te su uspjeli ostvariti odličan posao. Neke od njih nisu bile te sreće pa su možda zatvorile svoja vrata već nakon mjesec ili dva rada.

Jedna od organizacija povezana s Internetom je i Carnet i ako niste živjeli van civilizacije posljednjih nekoliko godina, vrlo vjerojatno ste i čuli za njega. A upravo domene povezane s njim mnogi zbog toga često nazivaju i Carnet domene.

Carnet kao krovna hrvatska organizacija

U svakoj državi postoji određena organizacija koja je zadužena za nacionalnu domenu te države. U Hrvatskoj je to upravo Carnet. Oni su dobili čast upravljanja hrvatskim internetskim prostorom, odnosno upravljanje nad domenama. Mnogi će zato hrvatske nacionalne domene, oznake hr, zvati i Carnet domene.

Dostupne su u dvije varijante, kao besplatna i kao naplatna. Korisnik ima pravo na samo jednu besplatnu, dok za naplatnu nema nikakvih ograničenja. Upravo iz tog razloga se sve više korisnika okreće naplatnim varijantama.

Registriranje naplatnih Carnet domena

Naplatne Carnet domene ne registriraju se direkno putem ove organizacije, već putem brojnih registara koje imaju ovlaštenje za to. Srećom, za razliku od nekih drugih zemalja u kojima postoje razna striktna pravila za registraciju, u Hrvatskoj to nije slučaj. Registracije će tako biti gotove slično kao i da ste se odlučili za neku klasičnu domenu, primjerice onu s ekstenzijom com.

Isto tako, cijeli taj proces može se obaviti putem interneta. Cijenom su sve vrlo slične pa je odabir samo na vama.

Besplatna hr domena

Situacija s besplatnom hr domenom je ipak nešto komliciranija. Za nju postoje određena pravila vezana uz to tko je smije i kada registirati. Trenutno je mogu registrirati i pravne i fizičke osobe, ali pod određenim pravilima. Pravne osobe moraju biti registrirane u Hrvatskoj, a riječ je uglavnom o trgovačkim društvima, političkim strankama i dr. Isto to vrijedi i za fizičke osobe, odnosno mogu je zatražiti fizičke osobe koje obavljaju neku samostalnu djelatnost u Hrvatskoj. To mogu biti razni liječnici, umjetnici, obrt i dr.

Izaberite onu koja vam najviše odgovara i predstavite se novim potencijalnim korisnicima.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top