Retrovizori omogućuju vozaču pogled na sve strane

Retrovizori omogućuju vozaču pogled na sve strane

Automoto Comments Off

U knjizi iz 1909. godine prvi puta je spomenut pojam ogledala, no možemo ga protumačiti da su se zapravo spominjali retrovizori iz razloga što se spominju ogledala u automobilu koja omogućuju bolji pregled tijekom vožnje. Autorica Dorothy Levitt napisala je kako bi žene tijekom vožnje negdje u automobilu trebale nositi maleno ručno ogledalo, kako bi imale bolji pogled u prometu.

Tada su se pojavili prvi retrovizori koji su se mogli prilagođavati, a služili su tome da vozač s minimalnim pomjeranjem glave u stranu može vidjeti što se dešava iza njega. 1921. godine Elmer Berger je patentirao retrovizor i od tada su se počeli proizvoditi masovno, te ugrađivati u vozila.

Čemu služe i kako se retrovizori koriste?

Svako zrcalo u automobilu ili na bilo kojem drugom vozilu omogućilo je vozaču da uz minimalan pomak glave vidi oko sebe. Oni se mogu lagano ručno ili kod novijih automobila električno podešavati, tako da vozač može vidjeti oko sebe. Vrlo je bitno da retrovizor namještate u onom položaju u kojem vozite, kako ne biste zeznuli kut gledanja i tijekom vožnje morali pomicati glavu kako biste na retrovizoru dobro vidjeli.

Osim srednjeg retrovizora u automobilu, i s bočnih strana se nalaze ogledala. Problem koji se stvara kod vozača velikih teretnih vozila, primjerice kamiona ili kombija je što retrovizori ne omogućuju pregled vozaču od iza vozila, već samo sa lijeve i desne strane.

Kamere polako zamjenjuju retrovizore

Iako su na sceni već nešto više od sto godina, u novije vrijeme sve više i više se koriste kamere, koje poboljšavaju pregled ceste, a uz to odlično pomažu vozaču tijekom uparkiravanja. Glavni razlog tome što kamere prevladavaju je taj što retrovizori nemaju pregled točno iza vozila, te zbog mrtvog kuta koji također nije vidljiv na bočnim Kamere se najčešće montiraju na braniku ili na nekim drugim dijelovima vozila, a omogućile su izuzetno bolju preglednost vozaču, pogotovo kod vozila kojima je stražnja strana zatvorena, poput kombija ili kamiona.

Također kamere su kod ovih vozila omogućile i znatno lakše uparkiravanje, nego što je bilo moguće samo s bočnim retrovizorima gdje je onemogućen pregled direktno iza vozila.

Led svjetla za auto su odlična po pitanju uštede i pružaju visoku kvalitetu osvjetljenja. Više o tome u članku.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top