Spasite dragocjene podatke s oštećenog diska

Spasite dragocjene podatke s oštećenog diska

Internet i tehnologija Comments Off

Korištenje računala danas je svakodnevnica velikog broja ljudi. Neki ih gotovo svakodnevno koriste za posao, drugi ih koriste za zabavu i slično. U svakom slučaju, bez obzira na namjenu, oni sadrže neku jedinicu koja služi za pohranu podataka. Kod računala je obično riječ o ugrađenom disku, bilo da je riječ o tvrdom (HDD) ili čvrstom (SSD). 

Na njima se redovito pohranjuju podaci, a ponekad zbog softverske ili hardverske greške može doći do njihovog kvara, što za posljedicu može imati gubitak podataka. Oni su mnogima vrlo vrijedni pa je usluga za spašavanje podataka s diska sve traženija.

U svakom slučaju, bez obzira na namjenu, računala sadrže neku jedinicu koja služi za pohranu podataka. Kod računala je obično riječ o ugrađenom disku, bilo da je riječ o tvrdom (HDD) ili čvrstom (SSD). 

Što podrazumijeva spašavanje podataka 

Spašavanje podataka s diska predstavlja uslugu povrata podataka s uništenog diska. On može biti uništen zbog određene softverske ili hardverske greške. Prvo navedena je jednostavnije za vraćanje podataka i u te svrhe se koriste posebni programi za spašavanje podataka. 

Ako dođe do hardverskog kvara diska, postupak povrata podataka je ipak nešto kompliciraniji. Tada će vam vjerojatno trebati usluge neke specijalizirane tvrtke kao što je Kotar, koji će pokušati spasiti podatke s takvog diska. 

Klonirajte disk i osigurajte podatke

Kako biste na neki način prevenirali mogući gubitak podatka, preporučuje se da napravite kloniranje diska. Riječ je o postupku putem kojeg ćete vaš disk „klonirati“ u jednu ili više datoteka te ćete ga moći „otvoriti“ na nekom novom disku. Ovim postupkom ćete na drugi disk uspješno prebaciti:

  • Sve podatke (poput glazbenih, video, audio datoteka, dokumenata i sl.)
  • Cijeli operativni sustav 
  • Sve namještene postavke i sl.

Prema tome, kloniranje diska je odličan način da nakon što ste sve namjestili, disk jednostavno klonirate i spremite na neko drugo mjesto te u slučaju bilo kakvog problema, jednostavno sve vratite u isto stanje na drugom disku.

Sigurnosno kopiranje kao način prevencije gubitka podataka

Ako ne želite raditi cijeli postupak kloniranja diska, možete i samo napraviti sigurnosno kopiranje podataka. Ono se može napraviti s posebno prilagođenim programima, ali možete i jednostavno sve važne podatke sami kopirati na neku drugo mjesto, npr. na neki USB stick, eksterni disk i sl. Na taj način, ako i dođe do kvara diska, podaci će vam biti već sačuvani na drugom mjestu pa ćete ih lako vratiti. Nemojte samo zaboraviti taj postupak raditi redovito kako biste uvijek imali sve ažurirano.

Imate li problema s takvim uslugama, informatičke tvrtke kao Kotar uvijek vam mogu pomoći pa se nipošto nemojte ustručavati zatražiti pomoć.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top