Stražnja svjetla za auto imaju više funkcija

Stražnja svjetla za auto imaju više funkcija

Automoto 0 Comment

Stražnja svjetla za auto su jedan od iznimno važnih sigurnosnih elemenata na svakom vozilu. Mnogi vozači ne razmišljaju previše o tome koliko su korisna. Naime, ona, kao i prednja, služe za osvjetljavanje tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti, ali također su vrlo važna za signaliziranje položaja vašeg auta i za pokazivanje vaših namjera drugima vozačima (primjerice, kada skrećete). 

U ovom članku saznajte više o različitim vrstama, njihovih funkcijama, ali i nešto više o tehnologiji koja se danas najviše koristi u automobilskoj industriji za osvjetljavanje.

Tri vrste svjetala za auto

Možda o tome nikad niste razmišljali, ali stražnja svjetla za auto dostupna su u tri glavne vrste:

  •  Pozicijska
  •  Kočiona
  •  Pokazivači smjera

Pozicijska stražnja svjetla automobila su najčešće crvene boje i služe kako bi drugim vozačima prikazali vaš položaj. Kočiona nisu uvijek upaljena, već se aktiviraju kada vozač pritisne papučicu kočnice. Ona vozačima iza vas signaliziraju da ste zakočili.

Pozicijska stražnja svjetla automobila
Pozicijska stražnja svjetla automobila su crvene boje kako bi drugim vozačima prikazali vaš položaj.

Pokazivači smjera, ili popularniji kao žmigavci su stražnja svjetla za auto koja se aktiviraju kada vozač pritisne odgovarajući gumb. Koriste se kod skretanja lijevo ili desno ili kod promjene vozne trake.

Funkcije rasvjete automobila

Uz gore navedene funkcije stražnjih svjetala za auto, ona imaju i neke dodatne funkcije. Te dodatne funkcije doprinose većoj sigurnosti u prometu. Tako većina modela danas ima i funkciju maglenki.

  • Riječ je o posebnim svjetlima koja se koristi kada je magla na cesti ili općenito u uvjetima smanjene vidljivosti. 
  • Riječ je također o svjetlima koja se pale tek kada vozač pritisne poseban gumb.
  • Najčešće se nalaze samo s jedne strane auta i riječ je o nešto intenzivnijem crvenom svjetlu.
  • Osim ovoga, stražnja svjetla automobila imaju i ona koja se aktiviraju kada vozač prebaci u vožnju unatrag. Uglavnom je riječ o bijelim svjetlima koja mu osvjetljavaju put straga. 

Tehnologije osvjetljenja u automobilskoj industriji

Tehnologija u izradi svjetala za auto se neprestano razvija. Glavni cilj te tehnologije je poboljšati sigurnost u prometu. Danas se tako najviše koristi LED tehnologija, koja svoje korijene vuče i iz drugih industrija. Na novijim modelima se tako često koriste LED stražnja svjetla za auto. Ona su se pokazala učinkovitija od klasičnih. Naime, glavne prednosti su im manja potrošnja energije, a ujedno i dulji vijek trajanja. 

Jaguar X Type LED stražnja svjetla za auto po narudžbi

Osim toga, ovakvi modeli imaju veći i jači snop svjetlosti pa se od njih može očekivati bolja vidljivost kada su uvjeti na cesti vrlo loši.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top