Sve što vas je oduvijek zanimalo o pravilnoj depilaciji lica

Sve što vas je oduvijek zanimalo o pravilnoj depilaciji lica

Zdravlje i prehrana Comments Off

Sve je više žena koje muči problem neželjenih dlačica na licu. Naravno da ih se sve žele riješiti na što jednostavniji način i imati dugotrajno glatku kožu. Koža lica je iznimno osjetljiva i zato se depilacija lica treba izvoditi s maksimalnom pažnjom.

Depilacija lica i njena osnovna pravila

Da bi depilacija lica prošla kako treba, osnovna stvar je da duljina dlačica bude odgovarajuća. Dlačice moraju biti dulje od pola centimetra. Ako su kraće, vosak ih ne može uhvatiti kako treba i depilacija neće biti uspješna kako ste očekivali. Ako se već odlučite za vosak, ni u kom slučaju ga ne smijete odmah nanijeti na lice. Prvo ga nanesite na neki drugi dio tijela da vidite kako će vam koža reagirati. Vosak nikako ne smije biti vruć, već samo topao. Druga stvar na koju morate obratiti pozornost, pogotovo ako imate osjetljivu kožu, je da vosak ne sadrži nikakve mirise ili umjetne boje. Depilacija lica je ionako prilično bolan proces koji iza sebe ostavlja crvenilo i iritaciju, još ako ne vodite računa kakav vosak koristite, možete samo pogoršati problem. Obično se svrab ili iritacija kože povuku za dan-dva, tako da ne paničite.

Kako se ponašati nakon depilacije

Da izbjegnete iritacije ili smanjite mogućnost njihove pojave, ne dirajte lice rukama nakon depilacije. Kako biste umirili kožu, dobro će doći prislanjanje kockice leda na depilirano područje lice. Također, odlično će poslužiti i aloe vera gel ili neki mirujući losion. Ako ste depilirali obrve, u tom slučaju je poželjno staviti hladne kesice čaja na obrve i na oči. Najbolje bi bilo da ne izlazite napolje odmah nakon depilacije. Nekim ljudima je koža jednostavno preosjetljiva i njima ne savjetujemo depilaciju. Ako vam iritacija i crvenilo budu izraženi ili ako ne prođu ni nakon 24 h, najbolje da ovaj vid uklanjanja dlačica zaboravite i isprobate drugi. Svi kojima koža lica burno reagira nakon depilacije ili dan poslije, ne bi trebali nanositi nikakvu šminku kako bi koži dali dovoljno vremena da se oporavi i da diše.

Vosak nije namijenjen svima

Osobe koje imaju problem s proširenim venama ili dijabetesom bi na depilaciju voskom trebale zaboraviti u potpunosti. U skupinu osoba za koje vosak nikako ne smije biti izbor broj 1 spadaju i osobe s prištićima, madežima, bradavicama ili osipima na licu. Osobe koje su izgorjele na suncu nikako ne smiju depilirati kožu bilo kog dijela tijela, a pogotovo lica. Vosak nije namijenjen ni trudnicama, osobama koje piju kontraceptivne tablete, antibiotike ili hormonske tablete. One moraju biti iznimno oprezne i moraju napraviti probni test. Najbolje je da to provjere na svojoj nadlaktici. Samo tako će se moći uvjeriti da im koža dobro reagira na depilaciju.

Odlazak u salon ili depilacija kod kuće

Depilaciju voskom uvijek je dobro prepustiti stručnom kozmetičkom salonu. Oni će vam u nekoliko poteza ukloniti sve neželjene dlačice s bilo kojeg dijela tijela. Ako već nemate nikakvog iskustva s voskom, najbolje je da depilaciju lica prepustite njima. Bit će brže i bit ćete mirni najmanje tri, četiri tjedna. Ako se ne želite obratiti stručnom kozmetičaru ili kozmetičarki, za kućnu depilaciju voskom je najbolje da koristite trakice s hladnim voskom. Odlijepite jednu od druge i pritisnite ju na željeno mjesto. Prstima lagano pritisnite kako bi se vosak što bolje prilijepio, a onda naglo trgnite kako biste počupali dlačice iz korijena. Ako su vam dlačice jakog korijena, depilacija će biti bolna. Zbog toga je depilaciju na ovako delikatnim mjestima najbolje prepustiti stručnim licima. Ako i dalje insistirate da to obavite sami, stisnite zube i trgnite traku što jače.

Pinceta ili vosak?

Osobe kod kojih je korijen slab, a dlačice više paperjaste, depilaciju voskom gotovo da neće ni osjetiti. Za njih je ona idealno rješenje jer će im dati trajnu glatkoću, a ionako slabe dlake će još više oslabiti. Ako ste netko tko ima vrlo nizak prag boli, zaboravite na vosak. Pogotovo ako imate za odstraniti vrlo malo dlačica koje vam štrče na licu. Isprobajte pincetu. Čupkanje dlačica pincetom zahtijeva više vremena i posebne higijenske uvjete. Pinceta mora biti čista i dezinficirana, a lice umiveno. Ako je korijen neke dlačice malo jači, može se dogoditi da počne krvariti kada ju iščupate. Iako je to najčešće gotovo nevidljivo krvarenje, desi se da se ta ranica inficira. Zbog toga naglašavamo važnost čistog lica i dezinficirane pincete. Veliki nedostatak ove metode uklanjanja dlačica je taj što dlačice brzo niču i morate ih uklanjati skoro svaki dan.

Uklanjanje dlačica s lica šećernom pastom

Sve više pripadnica ljepšeg spola koristi šećernu pastu kako bi uklonile dlačice s lica. Ova metoda je gotovo bezbolna i najdulje ostavlja kožu glatkom. Zbog toga ima sve više pristalica i postaje sve popularnija. Još jedna velika prednost je što se njom mogu ukloniti čak i dlačice koje su duge 2 mm. Pasta se nanosi u smjeru suprotnom od rasta dlaka, a skida u smjeru rasta, tako da se dlačice lako iščupaju iz korijena.

 

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top