Uspješna provjera domena vodi do registracije

Uspješna provjera domena vodi do registracije

Internet i tehnologija Comments Off

Internet je danas prepun brojnih web stranica. Svima im je zajedničko jedno: razlikuju se po nazivu i ekstenziji. Ono što je važno napomenuti je da ne mogu postojati dvije potpuno iste, odnosno one koje imaju isti naziv i ekstenziju. Usluga koja omogućuje da se naziv i ekstenzija povežu s određenim web stranicama naziva se registracija domene.

Prije same registracije vrši se postupak provjera domena kako bi se utvrdilo postoji li već ranije registrirana neka s istim nazivom i ekstenzijom kakvu vi želite registrirati. 

Zauzeta kombinacija naziva i ekstenzije domene

Ako provjera domena na internetu pokaže da je željena kombinacija naziva i ekstenzije zauzeta, odnosno da ju je već netko prije registirirao, imate tri mogućnosti kako biste mogli nastaviti do registracije:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti i naziv i ekstenziju

Naravno, najjednostavnije rješenje je promijeniti samo ekstenziju jer ako ste se već odlučili za željeni naziv, nema smisla mijenjati ga. Dostupne su razne ekstenzije, od megapopularne .COM ekstenzije pa do onih nešto manje popularnijih, ali i dalje vrlo atraktivnih.

Mnogi se na početku odlučuju za .COM ekstenziju, ali većina naziva je već odavno zauzeta pa se mnogi razočaraju kad ne mogu registrirati željeni naziv s tom ekstenzijom. Ipak, na raspolaganju su vam i brojne druge.

Slobodna kombinacija naziva i ekstenzije domene

Ako nakon internetske provjere domene dobijete pozitivan rezultat, odnosno ako je slobodna željena kombinacija naziva i ekstenzije, tada ćete moći nastaviti s postupkom registracije domene. Tada ćete morati upisati svoje osobne podatke i podatke za naplatu usluge te ćete uspješno registrirati domenu (naziv i ekstenziju) na određeno vrijeme.

provjera domena na internetu pokaže ili je željena kombinacija naziva i ekstenzije več zauzeta
Ako provjera domene na internetu pokaže da je željena kombinacija naziva i ekstenzije zauzeta, najjednostavnije rješenje je promijeniti samo ekstenziju.

Nakon što prođe to razdoblje registracije, morat ćete ga produžiti inače će ta kombinacija opet biti slobodna i prilikom provjere domene netko drugi bi je mogao uočiti i registrirati, što svakako želite izbjeći.

Provjere domena kroz web sučelje

Provjera domena na internetu je vrlo jednostavna i obavlja se kroz web sučelje tvrtki putem kojih želite obaviti registraciju. Naime, to je uvijek prvi i osnovni korak i tek kada njega uspješno prođete, možete nastaviti dalje s registracijom.

Najbolji alat za internetsku provjeru domena

Naravno, provjera domena može se obaviti i putem raznih drugih web stranica koje nude tu uslugu. Dovoljno je upisati željenu kombinaciju naziva i ekstenzije i sustav će vam za par sekundi pokazati je li već registrirana ili nije, budući da svi provjeravaju glavnu bazu podataka u kojoj se nalaze sve registrirane domene.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top