Zašto je važna provjera domene na internetu

Zašto je važna provjera domene na internetu

Internet i tehnologija 0 Comment

Domene čini okosnicu svega na internetu. Svakog dana na internet se postavljaju nove web stranice, a onih koje su još prije postavljene ima jako puno. Zbog toga je vrlo važno da sve vezano uz domene funkcionira besprijekorno, kako ne bi došlo do problema u komunikaciji između korisnika i servera na kojem se nalaze neke web stranice.

Zbog toga je osnovna karakteristika domena i njihovih ekstenzija (dodatka koji je od naziva odvojen točkom) da može postojati samo jedna takva kombinacija. U slučaju da već postoji jedna takva, nije moguće registrirati ponovo istu takvu kombinaciju.

Domene čini okosnicu svega na internetu.

Kako se domene povezuju s web stranicama

Kako bi se neka domena povezala s nekom web stranicom, potrebno je da se ugovori usluga registracije. A prije početka ugovaranja te usluge vrši se provjera domene na internetu, upravo zbog ranije navedene situacije kako bi se utvrdilo je li željena kombinacija slobodna. Ako internetska provjera domene pokaže da nitko prije vas nije registrirao baš tu željenu kombinaciju, moći ćete nastaviti s postupkom registracije.

Taj korak je uglavnom kod svih isti i provest će se u svega nekoliko klikova mišem. U nastavku pročitajte koje su moguće opcije nakon tog postupka.

Koraci provjere domene

Kako bi se obavila provjera domene, bit će potrebno da unesete željeni naziv i esktenziju domene. Nakon što se to unese, sustav će obaviti provjeru i javiti vam dva moguća rezultata:

  • Željena kombinacija naziva i ekstenzije je slobodna i možete je registrirati ako to želite
  • Željena kombinacija naziva i ekstenzije nije slobodna i morat ćete napraviti određene izmjene

Imajte na umu da ovaj postupak možete obaviti i putem bilo koje web stranice koja nudi takve usluge, ne mora to nužno biti neka tvrtka koja nudi samo usluge registracije domene.

Kada željena kombinacija domene i ekstenzije nije slobodna

Ako vam provjera domene pokaže da je netko već prije vas registrirao tu željenu kombinaciju naziva i ekstenzije, tada imate tri mogućnosti:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti jedno i drugo

Ako ste već napravili web stranice određenog naziva, onda vjerojatno želite taj naziv i zadržati. Tada je najbolje promijeniti samo ekstenziju, budući da danas postoje brojne ekstenzije koje možete koristiti. Najpopularnija je ekstenzija .COM, no ako se odlučite za neku drugu, vjerojatno nećete imati problema s registracijom domene i kasnijim korištenjem.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top