Toner za printer za jednostavnije i jeftinije printanje

Toner za printer za jednostavnije i jeftinije printanje

Internet i tehnologija Comments Off

Iako su ink jet printeri dugo vodili glavnu riječ, laserski printeri sve su češći odabir danas. Razlog tomu je medij za printanje koji se koristi. Toner za printer ima mnoge pozitivne strane koje ga čine boljim odabirom u kućanstvu i uredima od sad već pomalo zastarjele tinte.

Uz to, lako su dobavljivi, a dugoročno će osigurati uštedu, ako morate redoviti ispisivati veliki broj dokumenata.

Sastojci tonera za printer

Toner za printer fini je prah koji se koristi kod laserskog printanja. Iako veličina čestica i sastav tonera ovisi od marke do marke (a često i između različitih modela iste marke), pojednostavljeno se sastoji od dvije glavne komponente:

  • tvari koja daje boju
  • tvari koja omogućuje lijepljenje na papir (koja se najčešće radi od neke vrste plastike)

Prilikom printanja na papiru se stvaraju dijelovi negativnog naboja koji omogućuju da se pozitivno nabijen toner za printer skupi upravo na ta mjesta. Nakon toga laser grije papir, što uzrokuje otapanje tvari za lijepljenje, čime se toner za printer spaja s papirom.

Prednosti tonera nad tintom

Iako je u posljednjih nekoliko godina došlo do velikih napredaka u svijetu printera, toneri za printer i dalje su bolja opcija od tinte. Praktično gledano, oni stvaraju manje nereda. Iz uloška ne ispada prah, a ako se i to desi, lako ga je otpuhati ili obrisati vlažnom krpom te neće uzrokovati bojenje tkanina i kože. 

S druge strane, prilikom printanja koristi se manje tonera za printer od tinte, što onda dovodi i do manjih troškova tijekom vremena, s obzirom na to da ga nećete morati mijenjati toliko često.

Ekološke opcije kod ispisa

Velik problem koji se često spominje kod korištenja tonera za printer je količina smeća koja se stvara. Ulošci tonera za printer napravljeni su od mnogo plastike koja, jednom kada se toner isprazni, najčešće ide u smeće. Ipak, sve je više kompanija koje imaju posebne programe recikliranja tuh uložaka, u kojima za svaki toner za printer koji platite imate pravo na određeni popust kod kupnje novog.

S druge strane, tu su i printeri koje samostalno možete puniti i tako smanjiti količinu plastike koja se baca u okoliš. Iako je toner za printer i dalje skuplja opcija od tinte, pogotovo kada govorimo o onome u boji, investicija se ipak u svakom slučaju isplati, pogotovo dugoročno.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top