Maca će blagotvorno djelovati na tijelo

Maca će blagotvorno djelovati na tijelo

Zdravlje i prehrana Comments Off

Maca je biljka s izuzetno velikim nutritivnim vrijednostima. Zbog toga je mnogi svrstavaju i u posebnu kategoriju hrane, odnosu u superhranu. Za konzumaciju se koristi samo korijen mace koji se suši i melje. Za razliku od nekih drugih biljaka, maca niti sušena i pohranjena neće izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Maca pilule

Povijest mace

Biljka maca raste na visokim nadmorskim visinama i otkrivena je na području Anda. I danas je tamo domoroci uzgajaju te je prije daljnje distribucije kuhaju jer su otkrili da na taj način puno duže zadržava ljekovita svojstva.
Macu su u Europi donijeli Španjolci i vrlo brzo je stekla veliku popularnost zbog svojih blagotvornih učinaka na tijelo.

Učinci na zdravlje

Teško je nabrojati sve pozitivne učinke na zdravlje koje maca ima jer ih stvarno ima jako mnogo. Maca u sebi sadrži brojne tvari koje su i prije pokazale dobre učinke na zdravlje, poput masnih kiselina, alkaloida, tanina i drugih. Osnovna karakteristika mace je njezina mogućnost prilagodbe organizmu. U praksi to znači da se ona posebno adaptira u svaki organizam te na taj način može detektirati bilo kakve hormonske poremećaje, a nakon toga pomoći u njhovom liječenju. Ti hormonski poremećaji se javljaju zbog povećanja ili smanjenja određenih hormona. Maca djeluje tako da će one koji su povećani pokušati smanjiti, a oni kojih ima premalo će pokušati povećati. A sve to čini bez bilo kakvih nuspojava koje su moguće korištenjem nekih lijekova.
Maca će biti i odlična pomoć u raznim stresnim razdobljima jer će pozitivno djelovati na smanjenje iscrpljenosti, a istovremeno na ojačavanje imuniteta i tjelesne izdržljivosti. Budući da je stres danas postao gotovo sastavni dio života mnogih, svakako bi trebali razmisliti o uzimanju mace ukoliko spadate u tu skupinu.

Zbog velikog udjela raznih vitamina, ugljikohidrata, bjelančevina te izrazito velikim udjelom kalcija, odlična je i prilikom liječenja osteoporoze. Isto tako, ima različito djelovanje na žene i muškarce. Dok je muškarci mogu uzimati za pomoć pri erektilnoj disfunkciji, žene je mogu konzumirati kako bi im pomogla u smanjivanju simptoma menopauze.
Zbog svih trenutno poznatih blagotvornih učinaka na zdravlje, a i svih onih koji još nisu otkriveni ili nisu potvrđeni, maca zaslužuje titulu superhrane kako je mnogi nazivaju.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top