Shiitake gljive – super hrana i lijek

Shiitake gljive – super hrana i lijek

Zdravlje i prehrana Comments Off

Shiitake gljive su porijeklom iz Azije, a najrasprostranjenije su u kineskim i japanskim šumama.

Već tisućama godina se upotrebljavaju u prehrambene i medicinske svrhe. U kulinarstvu se koriste zbog svoje arome i hranjivosti, a u medicini zbog širokog spektra zdravstvenih dobrobiti.

Iako izvorno rastu u prirodi, u novije vrijeme je sve rašireniji njihov umjetni uzgoj. Razlog tome je sve veća popularnosti i potražnja za ovom super namirnicom.

Što su shiitake gljive?

Shiitake gljiva (lat. Lentinus Edodes) na našem je području poznata i pod nazivima japanska gljiva ili hrastova gljiva.
Naziv je dobila prema japanskoj riječi “shii” koja se odnosi na stablo na kojem su izvorno uzgajane ove gljive i riječi “také”, što jednostavno znači gljiva.

Posebnosti shiitake gljive:

  • bogat miris i okus
  • obilje vrijednih nutritivnih tvari
  • snažna ljekovita svojstva

U Japanu je nazivaju i carska gljiva, što dovoljno govori o njezinim vrijednostima.

Ovo je jestiva vrsta gljive koja prirodno raste na stablu. Bere se ručno te se potom upotrebljava u svježem ili sušenom obliku, kao hrana i kao lijek.

Poznata je po svojoj ljekovitosti, visokoj hranjivosti, bogatoj teksturi i mirisnom okusu.

Zauzela je visoko mjesto na ljestvici najljekovitijih gljiva i počasno drugo mjesto na ljestvici najviše uzgajanih gljiva.

Može se pronaći na trgovačkim policama diljem svijeta, najčešće u sušenom obliku, odnosno samljevena u prah.

Nutritivni sadržaj

Ove gljive imaju zaista zavidan udio vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata. Sadrže velike količine minerala bakra, a tu su još i kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink i selen.
Obiluju i vitaminima, posebno onima iz B skupine kao i aminokiselinama, bjelančevinama te biljnim vlaknima.
Ovi, kao i mnogi drugi nutrijenti sakriveni u gljivi shiitake zaslužni su za njezinu snagu i učinkovitost u prevenciji, ublažavanju i liječenju mnogih bolesti. Ako se tome pribroje njezin okus i aroma tada je razumljivo zašto je ova gljiva postala planetarno popularna namirnica.

Pozitivni učinci na zdravlje

Shiitake gljive imaju antivirusno, antibakterijsko i antifungalno svojstvo, što znači da pomažu u suzbijanju bakterija, virusa i gljivica.

Ova super namirnica snižava kolesterol, pomaže u kontroli šećera u krvi i smanjuje upale. Osim toga, doprinosi jačanju imunološkog sustava kao i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da shiitake gljive pomažu i oboljelima od AIDS-a.
Njezino najznačajnije svojstvo je ono antikancerogeno. Naime dokazano je da su sastojci sakriveni u ovoj gljivi vrlo djelotvorni u suzbijanju rasta stanica raka.

He Shou Wu biljka je popularna u kineskoj tradicionalnoj medicini. Stoljećima se koristi za kosu (protiv sijede kose i protiv ispadanja kose). Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top