Shiitake gljive – super hrana i lijek
Zdravlje i prehrana 16. 12. 2017, Comments OffShiitake gljive su porijeklom iz Azije, a najrasprostranjenije su u kineskim i japanskim šumama.
Već tisućama godina se upotrebljavaju u prehrambene i medicinske svrhe. U kulinarstvu se koriste zbog svoje arome i hranjivosti, a u medicini zbog širokog spektra zdravstvenih dobrobiti.
Iako izvorno rastu u prirodi, u novije vrijeme je sve rašireniji njihov umjetni uzgoj. Razlog tome je sve veća popularnosti i potražnja za ovom super namirnicom.
Što su shiitake gljive?
Shiitake gljiva (lat. Lentinus Edodes) na našem je području poznata i pod nazivima japanska gljiva ili hrastova gljiva.
Naziv je dobila prema japanskoj riječi “shii” koja se odnosi na stablo na kojem su izvorno uzgajane ove gljive i riječi “také”, što jednostavno znači gljiva.
Posebnosti shiitake gljive:
- bogat miris i okus
- obilje vrijednih nutritivnih tvari
- snažna ljekovita svojstva
U Japanu je nazivaju i carska gljiva, što dovoljno govori o njezinim vrijednostima.
Ovo je jestiva vrsta gljive koja prirodno raste na stablu. Bere se ručno te se potom upotrebljava u svježem ili sušenom obliku, kao hrana i kao lijek.
Poznata je po svojoj ljekovitosti, visokoj hranjivosti, bogatoj teksturi i mirisnom okusu.
Zauzela je visoko mjesto na ljestvici najljekovitijih gljiva i počasno drugo mjesto na ljestvici najviše uzgajanih gljiva.
Može se pronaći na trgovačkim policama diljem svijeta, najčešće u sušenom obliku, odnosno samljevena u prah.
Nutritivni sadržaj
Ove gljive imaju zaista zavidan udio vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata. Sadrže velike količine minerala bakra, a tu su još i kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink i selen.
Obiluju i vitaminima, posebno onima iz B skupine kao i aminokiselinama, bjelančevinama te biljnim vlaknima.
Ovi, kao i mnogi drugi nutrijenti sakriveni u gljivi shiitake zaslužni su za njezinu snagu i učinkovitost u prevenciji, ublažavanju i liječenju mnogih bolesti. Ako se tome pribroje njezin okus i aroma tada je razumljivo zašto je ova gljiva postala planetarno popularna namirnica.
Pozitivni učinci na zdravlje
Shiitake gljive imaju antivirusno, antibakterijsko i antifungalno svojstvo, što znači da pomažu u suzbijanju bakterija, virusa i gljivica.
Ova super namirnica snižava kolesterol, pomaže u kontroli šećera u krvi i smanjuje upale. Osim toga, doprinosi jačanju imunološkog sustava kao i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da shiitake gljive pomažu i oboljelima od AIDS-a.
Njezino najznačajnije svojstvo je ono antikancerogeno. Naime dokazano je da su sastojci sakriveni u ovoj gljivi vrlo djelotvorni u suzbijanju rasta stanica raka.
He Shou Wu biljka je popularna u kineskoj tradicionalnoj medicini. Stoljećima se koristi za kosu (protiv sijede kose i protiv ispadanja kose). Čitajte više …
Postovi iz iste kategorije:
- Vaš pas zaslužuje najbolju hranu
- Brza probava i Donat Mg
- He Shou Wu biljka s nevjerojatnim svojstvima
- B kompleks – vitaminski nezamjenjiv kompleks za ljudsko zdravlje
- Ginko biloba kao prirodan dodatak prehrani
- Zbog čega je pojam psihoterapija Maribor toliko tražen na internetu?
- Konoplja je superhrana koja dolazi iz prirode