B kompleks – vitaminski nezamjenjiv kompleks za ljudsko zdravlje

B kompleks – vitaminski nezamjenjiv kompleks za ljudsko zdravlje

Zdravlje i prehrana Comments Off

Sastavni dio našega tijela zasigurno su vitamini i minerali koji mu omogućavaju normalno funkcioniranje i ravnotežu. Glavna preporuka je hraniti se na takav način da zdravom hranom u sebe unesemo sve potrebne vitamine i minerale. Na taj bi si način osigurali normalno funkcioniranje i zdravlje. No često, pogotovo u posljednjih par desetljeća, naš životni ritam i stres dovode nas uvijek iznova u stanje neravnoteže.

Sve je manje vremena za zdrave prehrambene navike i brigu o sebi. Vitamini B, odnosno B kompleks, neizostavni su dio našega tijela i čine ga B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantotenska kiselina, B6 – piridoksin, B7 – biotin, B9 – folna kiselina , B12 – cijanokobalamin, kolin i inozitol. Svaki od njih je vrlo važan u organizmu, a u mnogim procesima u tijelu sudjeluju zajedno.

B kompleks u deficitu

B kompleks je takve prirode da se njegov manjak dosta teško detektira. Iako tijelo može slati jasne znakove da ga nema dovoljno, ti simptomi se redovito pripisuju drugim zdravstvenim stanjima.

To se često čini zbog neznanja i neupučenosti. Kada nemamo dovoljno vitamina B, možemo imati problema s kardiovaskularnim sustavom i druga ozbiljna zdravstvena stanja, kao što je povećani rizik od moždanog i srčanog udara. Isto tako, njegov manjak može dovesti do komplikacija u trudnoći. Te komplikacije uključuju slab razvoj fetusa, različite oblike deformacije ili čak i spontani pobačaj. Za zdravu trudnoću potrebno je uzimati suplementaciju folne kiseline, pogotovo na samom početku trudnoće kako bi se fetus dobro razvio.

Prednosti B kompleksa

Osim onih očitih vanjskih znakova kao što su lijepa kosa, koža i nokti, tijelo koje ima dovoljno vitamina B u sebi, odiše posebnom energijom i sjajem. Također, B kompleks u tijelu u dovoljnoj količini pozitivno djeluje i na raspoloženje te olakšava reakcije u svakodnevnom životu.

B kompleks nam dokazano pruža bolji san te nam na taj način osigurava i visoku razinu energije koja je potrebna kako bismo ispunili sve veće zahtjeve svakodnevnog života. Sprječava anemiju, umor, malaksalost i lupanje srce te je dobra odluka uzimati suplement vitamina B kada god smo u periodima povećanog stresa, čak i prije pojave prvih simptoma.

Zašto uzimati shiitake gljive u prahu ili pripremiti ih u kuhinji? Prečitajte više sami.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top