Zatvor u trudnoći je veliki teret budućim majkama

Zatvor u trudnoći je veliki teret budućim majkama

Zdravlje i prehrana Comments Off

Zatvor u trudnoći ili opstipacija nije rijetka pojava, a donosi mnoštvo neugodnih simptoma i bolnih stanja. Usporena probava, jaka nadutost i bol u trbuhu, tvrda stolica i otežano pražnjenje crijeva najčešći su simptomi zatvora i vrlo opterećujući faktor ženama čija je rutina već jako promijenjena trudnoćom.  

Zbog čega se javlja zatvor kod trudnica?

Zatvor se u trudnica javlja relativno često, osobito u višem stadiju trudnoće, a može se javiti iz više razloga. Čest uzrok konstipacije su hormonalne promjene, tj. povećanje razine progesterona koji sprječava kontrakcije maternice i na taj način održava trudnoću uspješnom. Nažalost, progesteron na isti taj način djeluje i na stijenke crijeva koje se opuštaju pod njegovim utjecajem zbog čega se probava rapidno usporava.

Zatvor u trudnoći
Zatvor u trudnoći može da bude vrlo neprijatan

Uzimanje prenatalnih vitamina također može biti jedan od razloga zatvora kod trudnica jer većina koktela vitamina u svom sastavu ima i željezo, a ono je čest uzrok zatvora pa i bolova u trbuhu.

Najčešći razlog za zatvor u trudnoći ipak je rast ploda kada do zatvora dolazi u kasnoj fazi trudnoće, kada je beba veća te vrši pritisak na crijeva i otežava njihovo pražnjenje.

Kako se riješiti zatvora?

Postoji nekoliko načina koji mogu pomoći u rješavanju ovog bolnog stanja. Jedan od načina da potaknete stolicu u trudnoći jest da unosite mnogo hrane bogate vlaknima koja će upiti tekućinu i pomoći pokretanju stolice. Namirnice poput šljiva, krušaka, smokvi i cjelovitih žitarica pravi su blagoslov za trudničku probavu.

Čišćenje creva prirodnim putem (zatvor stolice, opstipacija)

Iznimno je bitno piti mnogo tekućine, a osim vode preporučuje se i ispijanje čaja i prirodnih sokova. Sok od šljive ili marelice je kao stvoren za rješavanje problema s tvrdom stolicom i zatvorom. Budite oprezni i uvijek birajte sokove sa što manje šećera jer šećer može doprinijeti razvoju konstipacije.

Čitajte i sljedeći članak: Uz psihoterapiju korak po korak do promjene

Psihoterapija je proces u kojem sudjeluju educirani psihoterapeuti i osobe koje imaju određene životne izazove s kojima se suočavaju. Bez obzira na dob i spol te vrstu izazova, psihoterapija je odlično rješenje.

Redovito kretanje i lagano vježbanje bitno je za poticanje rada crijeva, a odlična preporuka je za to su bicikliranje i plivanje jer u njima sudjeluje cijelo tijelo, a nisu opterećujući za njega. Odlična su pomoć za zatvor u trudnoći.

Trudnice često pate od zatvora

Za trudnice je važno da svoje probleme sa zatvorom u trudnoći rješavaju na što prirodniji način, koji nikako ne može negativno utjecati na plod ili sami tijek trudnoće. U tome će im pomoći promjena prehrane s naglaskom na veći unos prehrambenih vlakana, veći unos tekućine, osobito tekućina iz što prirodnijih izvora. 

Kombinacija puno tekućine i prehrambenih vlakana omekšat će tvrdu stolicu i riješiti problem zatvora na relativno bezbolan način. Odlično rješenje za ovaj problem je i konzumacija prirodne mineralne vode koja će pomoći pokrenuti probavu bez unosa nepotrebnog šećera u organizam.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top