Barbecue je kod nas poznatiji pod imenom roštilj

Barbecue je kod nas poznatiji pod imenom roštilj

Dom i obitelj Comments Off

Kada krene toplije vrijeme, a zimske dane zamijeni proljeće, ljudi više vremena provode vani te se također vade iz garaža i spremišta i svima omiljeni barbecue, odnosno roštilj. Prvo ga je naravno potrebno dobro očistiti od stajanja i okupiti obitelj i prijatelje. Ovaj naziv, barbecue, zapravo je posuđenica iz engleskog jezika. U Americi je roštilj, odnosno barbecue, još popularniji nego kod nas.

Hrana se na barbecue može pripremati na različite načine

Priprema roštilja je toliko razvijena da svaka obitelj ima barem jednog roštilj majstora. Taj majstor često ima neki svoj recept, tajni sastojak koji pripremi roštilja daje posebnost. Kod nas se na barbecue najčešće spremaju ćevapćići ili pljeskavice te različiti svinjski specijaliteti, kao što su carsko meso ili šnicle. Uz to se priprema i povrće. Uglavnom su to gljive, ali i tikvice, paprike i drugo povrće.

Tako da se na vašem stolu vrlo lako mogu pronaći i specijaliteti za vegetarijance. Uz meso i povrće, na barbecue se peče i kruh koji je posebnog okusa jer upije sve sokove koje je meso pustilo. Upravo zbog toga ponekad je slučaj da je apsolutno sve što se može naći na stolu bilo pripremljeno na barbecueu.

Jedino su umaci iznimka. Barbecue umaci razlikuju se po nekoliko stvari, a postoji velik izbor. Neki se mažu na meso prije pečenja, kao marinada, a drugi služe kao umaci za umakanje. Dostupno je nekoliko različitih okusa bbq umaka, poput raznih ljutih umaka, posebnih kombinacija kao slatko-kiseli umaci i drugi. U Hrvatskoj je posebno popularan ajvar.

Barbecue na ugljen

Barbecue na ugljen najpopularnija je vrsta roštilja kod nas. Svaki dobar poznavaoc roštilja zna da ugljen daje mesu onaj neki poseban miris i okus bez kojeg se ne može.

Jedete li stalno istu hranu pripremljenu na klasični način, za nju nakon nekog vremena više nemate apetit. Ispečete li tu istu hranu na roštilju na ugljen, nešto drugačiji okus i miris izazvat će u vama želju za druženjem i opuštanjem u društvu obitelji i prijatelja. To je jedna og glavnih posebnosti barbecua. Jer osim hranjenja, spaja ljude, simbol je druženja i zabave te opuštanja za vikend, pogotovo u prirodi, ali i u vlastitom vrtu.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top