Alergije kod pasa su problem i njih i vlasnika

Alergije kod pasa su problem i njih i vlasnika

Dom i obitelj 0 Comment

U današnjem društvu, gdje psi često dijele naše domove i životni prostor, alergije kod pasa postaju sve učestaliji izazov za vlasnike i njihove ljubimce. Slično ljudima, psi mogu patiti od različitih vrsta alergija koje utječu na njihovo opće zdravlje i dobrostanje. Od reakcija na hranu i okolinu do atopijskog dermatitisa, prepoznavanje i upravljanje alergijama ključno je za osiguravanje sretnog i zdravog života naših četveronožnih prijatelja. 

U ovom tekstu istražit ćemo različite vrste ovog problema, simptome koje treba prepoznati te strategije za učinkovito upravljanje alergijskim stanjima kako bi psi uživali u životu bez nepotrebnih nelagoda.

Što su zapravo alergije kad pasa

Alergije kod pasa predstavljaju pretjerane reakcije imunološkog sustava na određene tvari, poznate kao alergeni. Ove reakcije mogu uzrokovati različite simptome, uključujući:

  • Svrbež
  • Crvenilo kože
  • Kihanje
  • Proljev 
  • Povraćanje

Tri najčešće vrste alergija kod pasa su one na hranu, atopijski dermatitis (alergije na okolinu) te one uzrokovane ubodima insekata. Alergije kod pasa na hranu često su povezane s određenim sastojcima u mokroj i suhoj hrani za pse, poput piletine ili žitarica. 

alergija kod pasa na hranu, na okolinu te alergije uzrokovane ubodima insekata
Najčešće vrste alergija kod pasa su: alergije na hranu, atopijski dermatitis (alergije na okolinu) te alergije uzrokovane ubodima insekata.

Atopijski dermatitis često proizlazi iz reakcije na pelud, grinje ili druge okolišne alergene. One uzrokovane ubodima insekata, poput buha ili krpelja, također su česte i izazivaju svrbež i nelagodu kod pasa. Rano prepoznavanje i adekvatno upravljanje ovim alergijskim stanjima ključno je za osiguranje zdravog i sretnog života pasa.

Kada je pas alergičan na hranu

Alergije kod pasa na hranu predstavljaju izazov za vlasnike ljubimaca. Najčešći simptomi uključuju svrbež, crvenilo kože, gastrointestinalne smetnje poput povraćanja ili proljeva, te često kihanje ili kašljanje.

Recept za pseću hranu za alergije od veterinara. Hranjenje mokrom hranom psa s alergijama nije loše, sve dok mokra hrana ne sadrži sastojke na koje je pas alergičan. Zapravo, mokra hrana za pse može imati koristi za neke pse s alergijama, budući da je lakše probavljiva i može poboljšati zdravlje kože i dlake.

Pravovremeno prepoznavanje ovih simptoma ključno je za postavljanje dijagnoze i uvođenje odgovarajuće prehrane.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top