U autu se nalazi nekoliko različitih ventilatora

U autu se nalazi nekoliko različitih ventilatora

Automoto Comments Off

Auti su sastavljeni od mnoštva različitih dijelova, svaki za određenu namjenu. U autu se tako nalazi i nekoliko različitih ventilatora.

Auto ventilatori za hlađenje motora

Kada se auto sporo kreće ili kad stoji, potrebno mu je pojačano strujanje zraka kroz hladnjak. Iz tog razloga se kod hladnjaka motora nalaze auto ventilatori. Auto ventilatori mogu biti pokretani remenicom ili pokretani elektromotorom.

Auto ventilatori koje pokreće remenica su pričvršćeni na remenicu pumpe za vodu. Ovakvi auto ventilatori najviše se koriste kod auta s pogonom na stražnje kotače jer oni imaju nešto veće dimenzije motora koji je postavljen uzdužno. Još jedna od varijanti ovakvih auto ventilatora su i oni koji imaju ugrađenu spojku koja je osjetljiva na temperaturu zraka koji struji kroz hladnjak. Tako je kod niže temperature motora i puno manja buka koju proizvode ovi auto ventilatori, a tek s povećanjem temperature će se povećati i njihova brzina.

Većina današnjih auta ima pogon na prednje kotače i poprečno postavljene motore pa se u njima najčešće koriste auto ventilatori koje pokreće elektromotor. Oni su puno efikasniji jer oduzimaju manje snage motoru, a mogu se i precizno uključivati, odnosno kada motor dostigne određenu temperaturu.

Auto ventilatori za grijanje i hlađenje kabine

Osim auto ventilatora koji se nalaze pod poklopcem auta i koji su zaduženi za optimalan rad motora, auto ventilatori se nalaze i u kabini auta. Smješteni su uglavnom u prednjem dijelu i oni osiguravaju protok i strujanje zraka u kabini auta. Tako će s uključenim grijanjem auto ventilatori raspršivati topli zrak, a s uključenim hlađenjem će pomoći u strujanju hladnog zraka.

Zamjena auto ventilatora

U slučaju kvara nekog auto ventilatora, svakako ga što prije zamijenite kako ne bi došlo do još većeg kvara auta. Kvar nekog auto ventilatora u kabini i nije toliko opasan i dovesti će samo do lošijeg protoka zraka, ali kvar auto ventilatora koji služi za hlađenje motora bi trebalo što prije popraviti. Većina današnjih auta će vam nekom lampicom na kontrolnoj ploči pokazati da nešto nije u redu ili ćete po pokazivaču topline motora vidjeti da se motor teško hladi. U tom slučaju, što prije posjetite nekog automehaničara kako bi vam otklonio kvar.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top