Briga za okoliš uz EGR ventil

Briga za okoliš uz EGR ventil

Automoto Comments Off

Današnji automobili superiorniji su u brojnim aspektima od onih koji se se mogli vidjeti na cestama prije nekoliko desetaka godina. Posjeduju sve snažnije motore, koji im omogućavaju razvijanje još većih brzina, ali i puno veće ubrzanje. No, sve to ima za posljedicu i ispuštanje sve veće količine ispušnih plinova u okoliš koji ga onečišćuju. Doda li se tome i činjenica da je iz godine u godinu sve više automobila na cestama, lako je zaključiti da to nikako nije dobro za okoliš.

EGR ventil
Automobilski EGR ventil je dio automobila koji smanjujue razinu dušičnih oksida u ispuhu.

Zbog toga su uvedene brojne norme koje se moraju poštovati u određenim zemljama kako bi se automobili uopće mogli prodavati. A EGR ventil je dio automobila koji pomaže zadovoljiti te norme.

Prvi primjerci u automobilima

Prvi EGR ventil u automobile se počeo ugrađivati oko 1970.g. No, ti prvi primjerci bili su grubi i nisu baš radili onako kako su zamišljeni. No, 1973.g. je tvrtka Chrysler usavršila taj početni primjerak te su stvorili optimalnu radnu temperaturu za njegov rad. 

Tijekom godina se dizajn EGR ventila u automobilu usavršavao i današnji primjerci spadaju u vrlo sofisticirane uređaje. Koriste se i kod automobila s benzinskim i dizelskim motorom, no puno veću funkciju imaju kod automobila s dizelskim motorom. 

Važnost EGR ventila u dizelskim automobilima

Automobilski EGR ventil je dio automobila koji smanjujue razinu dušičnih oksida u ispuhu. A prema nekim mjerenjima, smanjuje ih za za čak 30%. Osnovni princip rada se temelji na povratu jednog dijela ispušnih plinova natrag u cilindre. Tako je ta količina povratnih ispušnih plinova kod benzinskih motora oko 20%, dok je kod dizelskih motora čak oko 60%. Iz toga je jasno zaključiti kako je EGR ventil prijeko potreban u automobilima s dizelskim motorom kako bi on mogao zadovoljiti sve propisane norme.

Izbjegavajte redovitu vožnju na kratkim relacijama

Jedna od stvari koje mogu uzrokovati kvar EGR ventila je redovita vožnja na kratkim relacijama. Problem je u tome što EGR ventil na taj način ne radi optimalno i zbog tih kratkih relacija ne stigne obraditi ispušne plinove. Tada može doći do njegova začepljenja koje ćete morati sanirati u nekom auto servisu. Postoji nekoliko stvari po kojima možete prepoznati da je on začepljen:

  • Auto troši više groiva
  • Osjeti se podrhtavanje motora pri radu
  • Veća količina dima izlaza iz ispušnog sustava
  • Neki automobili imaju posebnu lampicu na kontrolnoj ploči koja će se upaliti

Primijetite li nekih od tih simptoma, svakako što prije posjetite automehaničara da provjeri u čemu je problem.

Čitajte i sljedeći članak: Rezervni autodijelovi u web trgovinama

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top