Katalizator – najvažniji dio ispušnog sustava vašeg automobila

Katalizator – najvažniji dio ispušnog sustava vašeg automobila

Automoto Comments Off

Što je katalizator?

Automobilski katalizator je dio ispušnog sustava koji će se pobrinuti da se prljavština koju ispušni sustav uklanja što više neutralizira i što manje ispusti u zrak. Time se eliminiraju spojevi koji su štetni za naše zdravlje i za prirodu te smanjuje njihov utjecaj na okoliš. Zbog toga je vrlo bitan i smatra se odličnim ekološkim rješenjem.

Automobilski katalizator kroz povijest

Prva pojava katalizatora dogodila se 1986.godine, a sedam godina kasnije oni su postali obavezna oprema svih automobila, kao posljedica uvođenja Euro normi. Stoga se auti bez katalizatora nisu više mogli prodavati na području EU, a s godinama su napredovali i izgledom i kvalitetom te postali sve bolji u svojoj funkciji – smanjivanju emisije loših plinova u zrak. 

Izgled katalizatora

Katalizator ima duguljasto kućište, izrađeno od metala, i većinom je cilindričnog oblika i toplinski je izoliran. Riječ je o ispušnoj cijevi koja se nalazi s prednje strane auta gdje sakuplja plinove koji se kasnije kroz drugu cijev provode prema ispuhu, već očišćeni i smanjene štetnosti.

Katalizator je izgrađen od više elemenata, od kojih je najvažniji katalitički aktivan sloj koji je zadužen za neutralizaciju štetnih plinova. 

Autodijelovi – vaš limeni ljubimac zaslužuje najbolje

Savjestan vozač je dobro upoznat s potrebama svog automobila i posvećen je održavanju njegove funkcionalnosti koliko god je to u njegovoj moći. U tome će mu svakako pomoći rezervni autodijelovi i velik izbor koji mu omogućuje da ih ne bira samo po funkcionalnosti već i po izgledu.

Auto dijelovi
Redovno servisiranje i briga o automobilu utječu na smanjenje troškova održavanja

Redovno servisiranje i briga o automobilu utječu na smanjenje troškova održavanja jer autodijelovi o kojima se redovno brine imaju duži rok trajanja. Postoje i oni na koje vozač ne može utjecati, kao što su primjerice razni filteri ili diskovi koji se moraju češće mijenjati, no njihova je cijena i umjerenija.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top