Katalizator – najvažniji dio ispušnog sustava vašeg automobila

Katalizator – najvažniji dio ispušnog sustava vašeg automobila

Automoto Comments Off 2

Što je katalizator?

Automobilski katalizator je dio ispušnog sustava koji će se pobrinuti da se prljavština koju ispušni sustav uklanja što više neutralizira i što manje ispusti u zrak. Time se eliminiraju spojevi koji su štetni za naše zdravlje i za prirodu te smanjuje njihov utjecaj na okoliš. Zbog toga je vrlo bitan i smatra se odličnim ekološkim rješenjem.

Automobilski katalizator kroz povijest

Prva pojava katalizatora dogodila se 1986.godine, a sedam godina kasnije oni su postali obavezna oprema svih automobila, kao posljedica uvođenja Euro normi. Stoga se auti bez katalizatora nisu više mogli prodavati na području EU, a s godinama su napredovali i izgledom i kvalitetom te postali sve bolji u svojoj funkciji – smanjivanju emisije loših plinova u zrak. 

Izgled katalizatora

Katalizator ima duguljasto kućište, izrađeno od metala, i većinom je cilindričnog oblika i toplinski je izoliran. Riječ je o ispušnoj cijevi koja se nalazi s prednje strane auta gdje sakuplja plinove koji se kasnije kroz drugu cijev provode prema ispuhu, već očišćeni i smanjene štetnosti.

YouTube video

Katalizator je izgrađen od više elemenata, od kojih je najvažniji katalitički aktivan sloj koji je zadužen za neutralizaciju štetnih plinova. 

Autodijelovi – vaš limeni ljubimac zaslužuje najbolje

Savjestan vozač je dobro upoznat s potrebama svog automobila i posvećen je održavanju njegove funkcionalnosti koliko god je to u njegovoj moći. U tome će mu svakako pomoći rezervni autodijelovi i velik izbor koji mu omogućuje da ih ne bira samo po funkcionalnosti već i po izgledu.

Auto dijelovi
Redovno servisiranje i briga o automobilu utječu na smanjenje troškova održavanja

Redovno servisiranje i briga o automobilu utječu na smanjenje troškova održavanja jer autodijelovi o kojima se redovno brine imaju duži rok trajanja. Postoje i oni na koje vozač ne može utjecati, kao što su primjerice razni filteri ili diskovi koji se moraju češće mijenjati, no njihova je cijena i umjerenija.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top