Ispušni sustavi za auto su važni za ekologiju

Ispušni sustavi za auto su važni za ekologiju

Automoto 0 Comment

Ispušni sustavi za auto imaju dvije fukcije, a to je da utječu na performanse vozila, ali utječu i na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Ovi sustavi, od klasičnih ispušnih cijevi do modernih katalizatora, itekako su evoluirali kako bi udovoljili zahtjevima performansi, ekološke osviještenosti i zakonskih regulativa. A upravo te zakonske regulative i sve strože norme su ono što ponekad muči proizvođače auta jer ako ih ne zadovolje, ne mogu prodavati vozila na određenom tržištu.

U ovom članku istražit ćemo ključne komponente ovog važnog sustava u autu, njihovu ulogu u vozilima te kako se razvoj tehnologije odražava na performanse i okoliš.

Što sve čini ispušne sustave za auto

Klasični ispušni sustavi za auto sastoje se od nekoliko osnovnih komponenti: 

  • Ispušnog kolektora
  • Sustava za ublažavanje buke
  • Katalizatora
  • Ispušnog lonca

Ispušni kolektor prikuplja ispušne plinove iz cilindara motora i usmjerava ih u ispušnu granu. Sustav za ublažavanje buke smanjuje zvuk koji proizvode ispušni plinovi pri prolasku kroz sustav.

ispušni sustavi za auto za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš
Ispušni sustavi za zauto sastoje se od složenog sustava cijevi i uređaja koji imaju četiri bitne funkcije: skupljaju plinove iz motora, uklanjaju štetne toksine iz tih plinova, smanjuju buku motora i ispuštaju plinove dalje od putnika u automobilu.

Katalizator je ključna komponenta u smanjenju emisija štetnih plinova, dok ispušni lonac služi kao spremnik za ispušne plinove. Sve te komponente moraju biti potpuno ispravne kako bi cijeli sustav ispravno radio. U slučaju da dođe do kvara neke od ovih komponenti ili nekih drugih dijelova za auto, treba ih što prije zamijeniti.

Razvoj automobilske tehnologije za smanjenje štetnih emisija

S obzirom na sve veći fokus na zaštitu okoliša, razvoj automobilskih ispušnih sustava usmjeren je na smanjenje emisija štetnih plinova poput dušikovih oksida (NOx), ugljičnog monoksida (CO) i raznih drugih štetnih čestica.

Kada dođe do kvara auta, potrebna zamjena nekih autodijelova. Tada imate dvije opcije, odnosno mogu se kupiti originalni ili rezervni dijelovi za auto.

Moderni ispušni sustavi za auto koriste napredne tehnologije poput selektivne katalitičke redukcije (SCR), dizelskih filtera za čestice (DPF) i katalizatora s trostrukim slojem.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top