Antifriz za održavanje temperature automobila

Antifriz za održavanje temperature automobila

Automoto Comments Off

U svakom automobilu koristi se više različitih tekućina od kojih svaka ima svoju namjenu, odnosno namijenjena je određenom dijelu ili sustavu automobila. Većina vozača će odmah pomisliti na motorna ulja koja se trebaju redovito mijenjati i koja su zaslužna za podmazivanje svih potrebnih dijelova motora kako ne bi došlo do njihovog oštećenja i habanja.

Osim njih, na motor veliki utjecaj imaju i rashladne tekućine jer se one brinu za održavanje optimalne temperature motora. Kada bi se on pregrijavao i postizao preveliku temperaturu, moglo bi doći do njegovog kvara, a isto tako nije dobro niti da je preniska temperatura pri njegovu radu. Mnogi osim tog naziva koriste i naziv antifriz.

Sastav rashladne tekućine

Rashladne tekućine za automobil koje se mogu kupiti u trgovini s autodijelovima i autoopremom razlikuju se po sastavu, ovisno o državi, tj. klimatskoj zoni u kojoj će se koristiti. Primjerice, za klimatske uvjete u Europi rashladne tekućine se sastoje od:

  • 50 % demineralizirane vode
  • 49 % etilen glikola
  • Manje od 1 % kemijskih sredstava (služe kao zaštita od kamenca, za neutralizaciju iona itd.)

Ovakve rashladne tekućine su već gotove i kao takve se mogu uliti u auto. Osim njih postoje i koncentrati koji sadrže malu količinu vode pa ih je prije ulijevanja u auto potrebno dodatno razrijediti s vodom.

Kako odabrati najbolji antifriz

Mnogi vozači su zbunjeni kada uđu u trgovinu s autoopremom jer ne znaju koji je najbolji antifriz za njihov auto. Naime, na tržištu su dostupni oni raznih proizvođača i različitih specifikacija. Najbolje je uvijek potražiti baš onaj koji preporučuje proizvođač vašeg modela auta jer je riječ o rješenju koje je testirano i pokazalo se kao najbolje.

Rashladne tekućine za automobil se brinu za održavanje optimalne temperature motora.
Veliki utjecaj na motor imaju i rashladne tekućine jer se one brinu za održavanje optimalne temperature motora.

Zato uvijek možete pitati proizvođača koju rashladnu tekućinu za auto da koristite ili se raspitajte u trgovini s autoopremom da vam daju prijedlog za što da se odlučite. 

Redovito održavanje auta

Rashladna tekućina u autu bi se trebala redoviti provjeravati i mijenjati, isto kao što je to slučaj s motornim uljem. Ako vozite auto redovito na servis, svakako zatražite od automehaničara da vam uvijek provjeri i razinu antifriza u autu, kako biste bili sigurni da ga ima dovoljno.

Kako mijenjati rashladnu tekućinu u vašem automobilu

Samo na taj način će vaš auto i motor uvijek raditi na optimalnoj temperaturi te možete očekivati da će raditi dugi niz godina bez greške, što je ono što svaki vozač priželjkuje.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top