Opasna vožnja s istrošenim amortizerima

Automoto Comments Off

Za manje vibracija u automobilu

Amortizeri u automobilu su gotovo izravno povezani s oprugama koje su dio sustava ovjesa. Naime, zadatak automobilskih amortizera je da uspore, ali i smanje vibracije opruga. Mnogi ih zbog toga nazivaju i prigušnicima vibracija. Tijekom svog rada, oni pomoću trenja fluida pretvaraju kinetičku energiju u toplinsku energiju. Također, tijekom tog postupka se usporava protok ulja kroz prolaze ventila koji se nalaze unutar amortizera. Zanimljivo je da se auto amortizeri tijekom tog procesa pretvorbe energije mogu zagrijati na vrlo visoke temperature, između 100 i 120 stupnjeva Celzijusa.

Amortizeri
Amortizeri u automobilu su gotovo izravno povezani s oprugama koje su dio sustava ovjesa.

Redovita provjera i zamjena amortizera

Automobilski amortizeri spadaju u onu skupinu autodijelova koju se preporučuje redovito provjeravati i po potrebi zamijeniti. Naime, vožnja s istrošenim amortizerima na automobilu ne samo da će biti nešto neudobnija, nego može biti i vrlo opasna. Primjerice, možda ćete čuti lupkanje kada prelazite preko neravnina na cesti ili ćete osjetiti da se auto više ljulja nego inače. Takve situacije i nisu toliko opasne. No, u slučaju da su amortizeri poprilično istrošeni, može se dogoditi da se automobil zanese u zavoju i više ne drži smjer kako treba, što pri većim brzinama možete biti iznimno opasno. 

Dijelovi motora za dugotrajan rad automobila

Osim ovjesa, za sigurnost, ali i optimalan rad automobila, zaslužni su dijelovi motora. Motor je svakako jedan od glavnih dijelova automobila jer bez njega je automobil samo nakupina raznih autodijelova. No, kako bi motor ispravno radio, svi dijelovi motora moraju biti funkcionalni. Neki od dijelova motora su:

  • Blok motora
  • Koljenasto vratilo
  • Bregasto vratilo
  • Ventili
  • Klipovi itd.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top