Karoserija se može nazvati kosturom automobila

Karoserija se može nazvati kosturom automobila

Automoto Comments Off

Automobili su sastavljeni od više različitih dijelova. Kada je riječ o jednom od osnovnih dijelova automobila, onda je to svakako karoserija, koja se može zbog toga nazvati i kosturom automobila. U starijim automobilima je ona bila zasebni dio i postavljala se na nosivi okvir. No, nakon mnogo izvršenih ispitivanja vezanih uz sigurnost, kao bolje rješenje se pokazalo da zapravo karoserija samo po sebi predstavlja nosivi okvir. I zbog toga je u automobilima nove generacije sada ona zapravo nosivi okvir.

Karoserija je kod svakog automobila jedinstvena

Kod svakog automobila, karoserija je drugačija i razlikuje se od modela do modela. A razlog za to je vrlo jednostavan. Naime, ona služi u automobilu za smještaj putnika, motora i prtljage. Upravo zbog toga osnovna karakteristika karoserije je čvrstoća. Ona mora biti vrlo čvrsta kako bi u slučaju sudara što bolje uspjela zašttititi sve u automobilu. Pri manjim brzinama to i uspijeva, ali pri velikim brzinama karoserija vrlo često jednostavno ne može pružiti dovoljnu zaštitu. No, s druge strane, ona mora biti i izrađena od lakših materijala kako bi auto na kraju što manje težio i bio pokretljiviji. U te svrhe proizvođači neprestano testiraju razne materijale koji bi se mogli koristiti kada je karoserija u pitanju, kako bi bili lagani, ali ujedno i vrlo čvrsti.

Različite vrste karoserije

Postoji nekoliko različitih vrsta karoserija, ovisno o uvjetima. Govorimo li o samom opterećenju, ona se dijeli na samonosive, nenosive i polunosive. Danas se gotovo u sve novije automobile postavlja samonosiva karoserija jer ona ujedno predstavlja i nosivi okvir i pokazala se kao najbolje sigurnosno rješenje. Potpuno različita od nje je nenosiva, koja se spaja na zasebni okvir te na taj način zapravo okvir apsorbira sva opterećenja. Kombinacija je polunosiva karoserija koja se zavarivanjem kruto spaja na okvir. Zato, prilikom udara, pola opterećenja prima karoserija, a pola okvir.

Uspoređujemo li karoseriju po broju vrata na automobilu, tada je riječ o onoj za dvoja, troja, četvora, petora i šestora vrata. Isto tako, mnogi karoseriju promatraju i ovisno o tipu vozila za koje je namijenjena. Tako se najčešće koristi ona za osobna vozila, a osim nje imamo još i onu za teretna vozila, autobuse te radne i specijalne strojeve.

Krovne kutije su puno elegentnije rješenje za stavljati stvari. Više pročitajte u članku.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top