Jedan od najvažnijih dijelova motora

Jedan od najvažnijih dijelova motora

Automoto Comments Off

Motori današnjih automobila se dosta razlikuju u odnosu na motore automobila nešto starije generacije. A to nije ni čudno s obzirom na vrlo brzi razvoj tehnologije, ali i auto industrije općenito. Motori automobila postaju sve jači i učinkovitiji i ono što je prije nekoliko godina bilo samo ideja na papiru, danas je već ugrađeno u brojne nove automobile. No, neki dijelovi su i dalje prisutni u novim i starim automobila kao njihov sastavni dio, a jedan od takvih dijelova je i bregasta osovina.

Naziv i funkcija

Bregasta osovina je pojam koji ste zasigurno puno puta čuli ako ste čitali neku literaturu vezanu uz automobile. A jeste li se kad zapitali koji je razlog da se ona naziva upravo bregasta? A zapravo je razlog vrlo jednostavan. Naziv dolazi zbog brijegova koji otvaraju i zatvaraju ventile.

Bregasta osovina

Naime, bregasta osovina izgleda kao veliki čelični valjak na čijoj površini se uočavaju brojni brijegovi. Na samom kraju osovine nalazi se pogonski kotač. Sami pogon bregaste osovine se uglavnom prenosi pomoću zupčastog remena. Drugi način prijenosa je pomoću lanca. Takav način prijenosa je karakterističan za velikog njemačkog proizvođača automobila, BMW.

Rad bregaste osovine

Bregasta osovina zapravo radi na vrlo jednostavan način. Ona se okreće, a samim time brijeg stišće podizač ventila koji ventil gura prema sredini cilindra. Na taj način se otvara dotok smjese ili ispušnih plinova. Daljnje okretanje osovine uzrokuje spuštanje vrha brijega s podizača ventila. Ventil se vraća u poziciju zatvaranja zbog opruge ventila. Čest je slučaj da jedan brijeg upravlja dvama ventilima.

Bregasta osovina zapravo ima direktan utjecaj na punjenje cilindra smjesom goriva i zraka. Stoga, ukoliko se poboljša njezin rad, to može imati veliki utjecaj na ukupne performanse automobila. Zato bregasta osovina spada u dijelove automobila koji se mogu mehanički obraditi kako bi dobili učinkovitiji rad motora. Taj proces poznatiji je pod nazivom „tuning“.

Postoje brojni načini na koje se taj tuning može odraditi, od mehaničkih do softverskih. A kada je riječ o mehaničkom tuningu, u tom kontekstu se često spominje i bregasta osovina. Postoje brojni specijalisti za to područje i svakako bi se njima trebali obratiti ako tražite takvu uslugu.

Cerada za motor zaštiti će Vaš motor od prašine, vode, snijega, leda, sunčevih zraka, smole i sl. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top