Engleska abeceda se razlikuje od hrvatske

Engleska abeceda se razlikuje od hrvatske

Učenje Comments Off

Kada se krene s učenjem bilo kojeg jezika, jedna od prvih stvari koja se uči je abeceda. Abeceda se razlikuje od jezika do jezika, odnosno razlikuje se broj riječi koji neka abeceda sadrži. Također, abecede brojnih jezika sadrže i neka slova koja su karakteristična samo za taj jezik. Engleska abeceda nije izuzetak. Sastoji se od 26 slova i ima jednu zanimljivost. Naime, slova engleske abecede se čitaju drugačije nego što se pišu.

Razlike i sličnosti između hrvatske i engleske abecede

Za razliku od hrvatske abecede koja se sastoji od 30 slova, engleska abeceda se sastoji od 26 slova. Također, u engleskom jeziku nema slova s dijakritičkim znakovima kao u hrvatskom tako da se u engleskoj abecedi ne nalaze slova č, ć, š, ž. U engleskoj abecedi nema ni slova đ, dž, lj i nj. Ostala slova ista su u hrvatskoj i engleskoj abecedi, s time da engleska abeceda sadrži i neka slova kojih nema u hrvatskoj. Riječ je o slovima w, q, x i y.

Kada je riječ o samoglasnicima, i hrvatska i engleska abeceda imaju istih 5 samoglasnika, slova a, e, i, o i u. No, najveća razlika engleske abecede u odnosu na hrvatsku je u izgovoru. Svako slovo u engleskoj abecedi se izgovara na drugačiji način od onoga kako se piše. Primjerice, slovo “a” se izgovara “ej”, slovo “e” se izgovara “i”, itd. Zato je u početku početnicima koji uče engleski nešto teže sve shvatiti, ali kad se krene s učenjem, brzo sve sjedne na mjesto.

Učenje engleske abecede

Upravo zbog drugačijeg izgovora od načina na koji se slova pišu, najbolji način za učenje engleske abecede je slušanje izgovaranja slova. Zato ćete englesku abecedu najlakše naučiti upisom nekog tečaja ili samostalnog slušanja kod kuće putem nekog tečaja na računalu.

Razvoj tehnologije danas je omogućio i da pronađete razne video i audio materijale besplatno na Internetu s primjerima izgovora svakog slova. Takve uratke obično na Internet postavljaju izvorni govornici pa slušanjem takvih materijala ćete najbolje naučiti sami izgovor slova. Iako će možda u početku djelovati zbunjujuće činjenica da se engleska abeceda sastoji od slova koja se drugačije pišu i čitaju, vrlo brzo ćete to savladati te će vam to postati potpuno normalno.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Search

Back to Top