Pravne i fizičke osobe mogu registrirati besplatnu hr domenu

Pravne i fizičke osobe mogu registrirati besplatnu hr domenu

Internet i tehnologija Comments Off

Domena predstavlja identifikaciju na Internetu. Bilo da se radi o fizičkoj osobi ili o pravnoj osobi, na Internetu će se predstaviti publici pomoću domene. Ona se sastoji od dva dijela, samog naziva domene te ekstenzije. Kako bi se moglo prepoznati što je naziv, a što ekstenzija, između njih se nalazi točka. I naziv i ekstenzija mogu se birati, no za svako od toga postoje određena pravila kojih se potrebno pridržavati.

Hr domena

Svaka država ima svoju vlastitu, nacionalnu domenu koja se izdaje po posebnim pravilima. Tako je hrvatska nacionalna domena upravo hr domena. Razlikujemo dvije vrste hr domene, a to su besplatna hr domena i naplatna hr domena. Svaka ima svoja određena pravila registracije, no u ovom tekstu pozabaviti ćemo se besplatnom hr domenom.

Karakteristike besplatne hr domene

Besplatna hr domena dostupna je za određene fizičke i pravne osobe. Tako je besplatna hr domena dostupna fizičkim osobama koje u Hrvatskoj obavljaju neku samostalnu registriranu djelatnost. To mogu biti razni obrtnici, umjetnici i drugi. Što se pak tiče pravnih osoba, besplatna hr domena dostupna je onima koji su registrirani u Hrvatskoj. To mogu biti razna trgovačka drušva, udruge i drugi.
Korisnici mogu sami birati naziv te besplatne hr domene, ali ipak moraju poštovati neka pravila.

Tako besplatna hr domena za fizičke osobe mora u sebi sadržavati nešto od sljedećeg: registrirano ime ili skraćenicu od početnih slova, naznaku djelatnosti ili ime, prezime ili njihovu kombinaciju. Besplatna hr domena za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime, skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova.

Registracija

Besplatna hr domena može se registrirati putem Carneta koji je zadužen za upravljanje nacionalnom domenom. Zahtjev za registraciju možete podnijeti u njihovom uredu ili vrlo jednostavno putem njihovog online registra dostupnog na internetskoj stranici http://www.dns.hr . Tamo ćete u svega nekoliko jednostavnih koraka moći podnijeti svoj zahjev za registraciju. Još prije je dobro da provijerite ako je domena slobodna. Ako nakon provjera domene dobijete odgovor od sustava da je domena slobodna, možete je registrirati..

Bitno je još napomenuti da je svakom korisniku, bez obzira radi li se o privatnoj ili fizičkoj osobi, dostupna samo jedna besplatna hr domena. Želite li dodatne hr domene, možete se odlučiti za naplatnu varijantu jer broj naplatnih hr domena nije ograničen te ih možete registrirati koliko želite.

Saznajte više na temu izrada web trgovina u našem najnovijem članku.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top