Postupak provjera i registracija domena

Postupak provjera i registracija domena

Internet i tehnologija Comments Off

Na internetu je sve više i više korisnika iz dana u dan. Neki od njih vole samo pregledavati web stranice, dok će jedan dio njih poželjeti i sami stvoriti web stranice i postaviti ih na internet, bilo da će ih napraviti sami ili će dati nekome da ih napravi. Također, neki korisnici će odmah znati koje usluge će im za to biti potrebne, dok će neki morati zatražiti pomoć.

Osim usluge hostinga, koji podrazumijeva njihov smještaj na nekom serveru, vrlo važna je i usluga reigstracija domena putem koje se dobiva domena na korištenje koja se onda može iskoristiti za povezivanje s web stranicom.

Više o registraciji domene

Ukratko rečeno, registracija domena na internetu je postupak u kojem ćete odabrati naziv i esktenziju domene te platiti korištenje te kombinacije. To u pravilu znači da ćete tu kombinaciju moći iskoristiti kako bi se otvorile vaše web stranice, nakon što netko tu kombinaciju unese u svoj internetski preglednik. 

Provjera domene na internetu
Registracija domene je postupak u kojem ćete odabrati naziv i esktenziju domene te platiti korištenje te kombinacije. Prvi korak je uvijek provjera domena na internetu.

Važno je napomenuti da je registracija domene na internetu moguća samo za one kombinacije naziva i ekstenzije koje netko prije vas nije registirao. Može postojati samo jedna unikatna kombinacija i ako se netko već ranije odlučio za tu kombinaciju, vi je nećete moći registrirati.

Provjera domena prije registracije

Prije nego krenete s nastavkom registracije, prvi korak je uvijek provjera domena na internetu. Ona za cilj ima utvrditi upravo ono što je navedeno ranije, odnosno da li je netko već prije vas registrirao baš tu kombinaciju. Tako možete dobiti dva moguća rezultata provjere domene:

  • Nitko nije registrirao željenu kombinaciju naziva i ekstenzije i možete nastaviti s registracijom domene
  • Već je netko registirao željenu kombinaciju naziva i ekstenzije i morate napraviti neku izmjenu

Promjene naziva ili ekstenzije domene

Ako vam provjera domene pokaže da je željena kombinacija već zauzeta, morate napraviti izmjene u vidu naziva ili ekstenzije ili promijeniti jedno i drugo. Najjednostavnije je promijeniti ekstenziju jer ćete vjerojatno htjeti zadržati već odabrani naziv.

Kako možete promjeniti naziv ili ekstenziju domene na internetu?

Mnogi se danas odlučuju za .COM ekstenziju budući da je riječ o jednoj od najpopularnijih. No, upravo zbog toga, mnogo naziva s tom ekstenzijom je zauzeto pa možda nećete moći registrirati željenu domenu. Zato se jednostavno odlučite za neku drugu ekstenziju, koja će vam možda i bolje odgovarati prema nazivu i nakon toga uspješno dovršite postupak registracije domene.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top