Teško do atraktivnog naziva domene

Teško do atraktivnog naziva domene

Internet i tehnologija Comments Off

Pogledaju li se statistike povezane uz internet nekada i danas, lako se mogu uočiti dvije stvari. Kao prvo, porast korisnika iz godinu u godinu sve više raste. Internet je danas mnogima postao ono što svakodnevno koriste, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga. A ujedno je i sve više novih korisnika, onih koji se tek prvi puta s njime susreću.

No, osim korisnika, još jedna stvar raste, a to je broj internetskih domena. One predstavljaju nazive web stranica pa se onda njihov rast može poistovjetiti i s rastom broja web stranica.

Zauzete i slobodne domene

Kako biste došli do određene domene na internetu, morate je registrirati. No, prije nego što uopće to možete učiniti, morate provjeriti je li ona već zauzeta ili je slobodna. Naime, ne mogu postojati dvije domene koje su potpuno iste, odnosno one čiji su naziv i ekstenzija identični. Kombinacije mogu postojati, pa primjerice možete izabrati isti naziv koji je već netko prije registrirao, ali se odlučiti za neku drugu ekstenziju. Na primjer, ako je već registrirana domena mojposao.com, vi se možete odlučiti za mojposao.info, mojposao.hr ili neku drugu slobodnu kombinaciju.

Provjera registracije domene se može izvršiti putem stranica brojnih tvrtki koje omogućavaju uslugu registracije, ili se možete odlučiti za neku od neovisnih web stranica koje nude tu uslugu. Postupak je vrlo jednostavan i nakon što unesete željenu internetsku domenu, sustav će vam odmah pokazati je li ona zauzeta ili slobodna.

Najosnovnija podjela domena

Internetske domene se uglavnom dijele u dvije osnovne vrste: 

  • Globalne
  • Nacionalne

Svaka od njih ima i svoje podvrste, no uglavnom se na početku morate odlučiti za jednu od ove dvije vrste. Globalne domene su svakako najpopularnije, ponajviše zbog toga da gotovo da i ne postoje neka određena pravila kojih se potrebno pridržavati prilikom registracije. Mogu se registrirati putem brojnih tvrtki registara, bilo onih u Hrvatskoj ili onih u inozemstvu. No, imajte na umu da ako planirate registrirati neki popularni naziv ili neki kratki naziv, malo je vjerojatno da je takva domena slobodna jer je to možda već netko učinio prije vas.

S druge strane, nacionalne domene uglavnom imaju neka određena pravila koja se moraju poštovati, a i ona se razlikuju od države do države. Pa to svakako provjerite prije nego se odlučite za njihovu registraciju.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top