Odaberite svoju besplatnu hr domenu

Odaberite svoju besplatnu hr domenu

Internet i tehnologija Comments Off

Kao što u stvarnome svijetu svaki pojedinac nosi neko ime i prezime po kojemu se razlikuje od drugih i po kojem ga možemo identificirati, tako i u svijetu Interneta postoje domene koje nas, bilo da smo pravne ili fizičke osobe, predstavljaju drugima i čine nas prepoznatljivima. Ono što je specifično za domene je da se sastoje od naziva i ekstenzije, između kojih se nalazi točka kako bismo lakše razlikovali jedno od drugog. Oboje se može birati po vlastitoj želji, ali postoje određena pravila kojih se ipak moramo pridržavati kako bi sve skupa funkcioniralo i kako bi olakšali korištenje. Isto tako, u Hrvatskoj postoji besplatna hr domena i naplatna hr domena.

Vrste nacionalnih domena i pojašnjenje

Za svaku državu specifično je to da ima svoju vlastitu nacionalnu domenu i svaka država ima svoja specifična pravila po kojoj ih izdaje te također postoje besplatne i naplatne domene. Tako je i u Hrvatskoj. Besplatna hr domena ima nešto više pravila prilikom registracije, ali dostupna je za sve fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju samostalnu registriranu djelatnost ili registriranim pravnim osobama. Jedni su različiti obrtnici i umjetnici dok su drugi trgovačka društva, udruge i slično.

Naziv svoje besplatne hr domene birate sami, ali postoje pravila da morate koristiti ime svoje registrirane djelatnosti ili skraćenicu od slova, ime ili prezime ili njihovu skraćenicu. Besplatna hr domena za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime, skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova. Ova jednostavna pravila zapravo nikome ne bi trebala biti problem, a korisna su u svrhu sigurnosti te jednostavne prepoznatljivosti. Sve ide u korist korisnika te je sam proces što je više moguće pojednostavljen.

Jedan korisnik, jedna besplatna hr domena

Registraciju svoje besplatne hr carnet domene možete izvršiti putem Carneta, koji je zadužen za hrvatsku nacionalnu domenu. Carnet pruža i mnoge druge usluge, kao što je pristup Internetu za mnoge obrazovne institucije te organiziranje različitih informatičkih edukacija. Zahtjev za registraciju možete podnjeti u njihovim uredima, ali također i na Internetu, popunjavanjem jednostavnog online registra te na taj način uštedjeti si vrijeme i energiju.

Bilo da ste pravna ili fizička osoba, samo jedna besplatna hr domena vam je dostupna. Ako se odlučite za naplatnu verziju hr domene, tada postoje posebna pravila te je omogućena registracija više domena.

Kad imate domenu, treba i web hosting – prečitajte više i o tome.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top