Mnogi koriste hrvatsku nacionalnu domenu

Mnogi koriste hrvatsku nacionalnu domenu

Internet i tehnologija Comments Off

Što su nacionalne domene

HR domena predstavlja hrvatsku nacionalnu domenu. Svaka država ima svoju i one se razlikuju po samoj ekstenziji koja predstavlja oznaku određene zemlje. Primjerice, .SI predstavlja Sloveniju, .RS Srbiju itd. Odlične su za sve oni koji svoje poslovanje žele usmjeriti na domaće tržište. Primjerice, imate li web trgovinu koju želite predstaviti potencijalnim kupcima u Hrvatskoj, svakako je bolje odlučiti se za domenu HR, nego za neku globalnu prema kojoj vas kupci neće odmah prepoznati. 

Alternativni nazivi ovih internetskih adresa

Možda ste pregledavajući razne članke ili teme na forumima naišli i na izraz Carnet domene pa niste znali o čemu je zapravo riječ. No, to su također HR domene na internetu, samo ih neki i zovu tim drugim nazivom. A razlog za to je vrlo jednostavan. U svakoj zemlji postoji jedna organizacija koja je zadužena za upravljanje nacionalnim domenama. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža.

SSL certifikati jamče višu razinu sigurnosti

SSL certifikati na web stranicama lako su prepoznatljivi. Kada otvorite web stranicu u svom pregledniku trebali biste vidjeti sljedeće dvije stvari:

  • Pokraj naziva domene, tj. adrese web stranice, trebali biste vidjeti oznaku lokota
  • Adresa započinje s oznakom protokola https; stranice koje nemaju SSL certifikat koriste protokol http

Čitajte i sljedeći članak: Nemojte izgubiti podatke s diska

U svakom slučaju, izgubljeni podaci s diska se mogu vratiti uz pomoć posebnih programa ili korištenjem specijaliziranim uređaja, koje uglavnom imaju tvrtke koje se bave tim uslugama.

Postoje razne vrste SSL certifikata koje se mogu nalaziti na stranici, od onih jednostavnijih do onih naprednijih koji mogu jamčiti visok stupanj sigurnosti. No, bez obzira koji se nalazi na nekoj web stranici, čak i posjedovanje najosnovnijeg pruža određenu dozu sigurnosti. 

Postoje razne vrste SSL certifikata
Postoje razne vrste SSL certifikata koje se mogu nalaziti na stranici

Ako ste pronašli neku web trgovinu koja ima zanimljive proizvode po pristupačnim cijenama, a niste sigurni u njezinu vjerodostojnost, tj. sumnjate u neki oblik prijevare, svakako provjerite posjeduje li SSL certifikat. Ako ga ne posjeduje, možda ju je sigurnije izbjeći.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top