Nemojte izgubiti podatke s diska

Nemojte izgubiti podatke s diska

Internet i tehnologija Comments Off

Računala i računalne komponente su sve snažnije. Stvari koje se danas mogu napraviti računalima do prije nekoliko godina nisu bile niti predmet razmišljanja. No, unatoč brojnim novitetima, komponente su i dalje podložne kvarovima. Nije veliki problem kvar komponente poput napajanja, matične ploče i slično. Te komponente se jednostavno zamijene novima. Najveći problem je kvar tvrdog ili čvrstog diska.

Na diskovima su spremljeni podaci i njihovim kvarom smo potencijalno ostali i bez tih podataka. Srećom, postoje razni načini kojima se mogu vratiti izgubljeni podaci s diska.

Izgubljeni podaci s diska se mogu vratiti
U svakom slučaju, izgubljeni podaci s diska se mogu vratiti uz pomoć posebnih programa ili korištenjem specijaliziranim uređaja.

Čvrsti i tvrdi diskovi

Čvrsti (SSD) i tvrdi (HDD) diskovi su dvije najčešće vrste diskova koji se ugrađuju u stolna i prijenosna računala. Iako je njihov princip rada potpuno drugačiji, namjena im je ista: služe za pohranu vaših podataka. A kada dođe do njihovog kvara, podaci mogu:

  • Potpuno nestati
  • Djelomično nestati

U svakom slučaju, izgubljeni podaci s diska se mogu vratiti uz pomoć posebnih programa ili korištenjem specijaliziranim uređaja, koje uglavnom imaju tvrtke koje se bave tim uslugama.

Dijagnostika oštećenog diska

Odlučite li se za angažiranje neke tvrtke koja se bavi uslugama spašavanja podataka s diskova, prvi korak je kod svih isti, a to je dijagnostika oštećenog diska. Ona za cilj ima:

  • Odrediti vrstu kvara (mehanički, softverski i sl.)
  • Procijeniti stvarnu mogućnost spašavanja izgubljenih podataka s diska

Nako što ste napravi dijagnostika diska, tvrtka će vam dati sve potrebne podatke na temelju kojih ćete odlučiti isplati li vam se njihova usluga ili ne. Morate uzeti u obzir dvije stvari. Ovakve usluge su dosta skupe i vjerojatno vam se neće isplatiti za povrat nekih podataka koji vam nisu vrlo bitni. A osim toga, nije moguće uvijek vratiti baš sve podatke, nego ponekad samo određeni postatak ukupnih podataka.

Proces vraćanja izgubljenih podataka s diska

Tvrtke koje se nude ove usluge koriste različite procese pri vraćanju izgubljenih podataka s diska. Ako je riječ o softverskom kvaru, uglavnom koriste specijalizirane programe koji su namijenjeni upravo u te svrhe. Ako je pak riječ o mehaničkom kvaru, tada će se koristiti posebnim uređajima koji im omogućavaju da rastave disk u dijelove te da pomoću tih uređaja pokušaju doći do podataka.

O složenosti kvara ovisi i cijena koji ćete platiti za spašavanje podataka s diska pa prije nego se odlučite za to, napravite dobru računicu koliko su vam ti podaci važni i da li vam se to isplati. 

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top