Zaštita od hakera uz SSL certifikate

Zaštita od hakera uz SSL certifikate

Internet i tehnologija Comments Off

Na internetu se danas može pronaći sve veći broj web trgovina. Tako je danas moguće pronaći razne specijalizirane trgovine koje prodaju neku određenu robu, ali i razne one koje prodaju raznolike proizvode. Kupcima se sve više sviđa taj način kupnje doslovno iz naslonjača u svega nekoliko klikova mišem. No, kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, vlasnici tih web trgovina moraju poduzeti sve potrebne mjere zaštite. 

Kao jedna od učinkovitih mjera zaštite komunikacije između kupca i web trgovine uvijek se navode SSL certifikati. Naravno, niti oni ne mogu garantirati 100%-tnu zaštitu, ali svakako ćete se bolje osjećati kad vidite da je web stranica osigurana na neki način.

Kako prepoznati sigurnu web stranicu

Web stranice na kojima su instalirani SSL certifikati lako se mogu prepoznati po dvije značajke:

  • Protokol koji se koristi ima oznaku https (inače je uobičajeni protokol http)
  • Uz sami internetski naziv adrese pojavljuje se ikona lokota koja označava sigurnu web stranicu zaštićenu SSL certifikatom

Kliknite li na ikonu tog lokota, dobit ćete još neke druge informacije vezane uz tu zaštitu. Taj dio vam nije toliko bitan koliko je bitno da je stranica osigurana na taj način.

SSL certifikati za zaštitu komunikacije

SSL certifikati su zapravo čuvari komunikacije koja se odvija između neke web stranice i vas kao korisnika/kupca. Naime, web stranice se nalaze na nekom serveru, a vi radite na vlastitom računalu ili nekom drugom uređaju. Kada nešto kupujete putem neke web trgovine, u nekom trenutku ćete morati poslati određene informacije prema serveru. To su najčešće osobni podaci, ali i podaci za naplatu, poput broja kreditne kartice i slično.

SSL certifikati su čuvari komunikacije
SSL certifikati su zapravo čuvari komunikacije koja se odvija između neke web stranice i vas kao korisnika/kupca, kad ćete morati poslati određene informacije prema serveru. To su najčešće osobni podaci, podaci za naplatu, poput broja kreditne kartice i slično.

Vrlo je važno da ti osjetljivi podaci ne dođu hakeru u ruke jer bi ih mogao iskoristiti. Upravo zbog toga se postavljaju SSL certifikati na neke takve web trgovine kako biste bili sigurniji da ta komunikacija neće dospijeti u krive ruke.

Jednostavno ugovaranje putem interneta

SSL certifikati mogu se vrlo jednostavno ugovoriti i putem interneta. Ovakvu uslugu nude brojne informatičke tvrtke putem kojih možete i ugovoriti razne druge potrebne usluge, poput registracije domene, hostinga web stranica i slično. Ako ste sigurni da ćete ugovarati i SSL certifikate, najbolje je da to sve ugovorite putem iste tvrtke jer ćete tako puno lakše dobiti pomoć u slučaju da vam zatreba.

Što je SSL certifikat?

Osim toga, brojne tvrtke će vam izići ususret i ponuditi vam dodatni popust ako sve navedene usluge ugovorite upravo kod njih.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top