Izaberite jednu od dvije najpopularnije vrtne pumpe

Izaberite jednu od dvije najpopularnije vrtne pumpe

Dom i obitelj Comments Off

Kada birate vrtnu pumpu naići ćete na širok izbor koji vas vrlo lako možete zbuniti. Kako se to ne bi dogodilo važno je znati kako su na tržištu najpopularnije potopna vrtna pumpa i centrifugalna vrtna pumpa. Sam naziv potopne govori da je to vrsta koja se uranja u vodu, a sastoji se od jedne cijevi koja pumpa vodu od dna prema vrhu. Najčešće se koriste u vrtu za navodnjavanje ili izvlačenje vode iz bunara, spremnika ili poplavljenih prostorija. 

Vrtna pumpa
Kada birate vrtnu pumpu naići ćete na širok izbor koji vas vrlo lako možete zbuniti.

Za razliku od njih, centrifugalne vrtne pumpe su površinske i imaju dvije cijevi – usisnu koja provodi vodu od izvora do same pumpe i glavnu koja vodi od pumpe do mjesta potrošnje vode. Najčešće se koriste pri malim i srednjim visinama vode te kada su u pitanju veće količine vode. 

Posebne vrste centrifugalnih pumpi

Centrifugalna vrtna pumpa dostupna je u dvije podvrste pa tako razlikujemo hidrofor i hidropak. Ove podvrste imaju ugrađene međuspremnike za vodu koji im omogućuju kontinuiranu opskrbu vodom i stabilizaciju tlaka u cijevima. Specifičnost hidrofora je ta da se on isključi kada se napuni spremnik s vodom, odnosno kada pritisak u instalaciji padne te ima veću posudu za kompenzaciju za razliku od hidropaka. Također, hidrofor najčešće ima jači motor od hidropaka.

Električna i motorna vrtna pumpa

Ukoliko kupujete pumpu za vrt koja će vam samo povremeno trebati ili će vam trebati za nešto za što nije potrebna velika snaga, odličan izbor je električna vrtna pumpa koja je vrlo jednostavna kako za korištenje tako i za održavanje. 

Ako vam je pak potrebna pumpa za vrt s većim protokom vode i tlaka, tada je bolje odabrati motornu varijantu koja ne koristi električnu energiju pa je idealna i za teže dostupna područja. 

Bitni kriteriji pri kupovini vrtne pumpe

Kada kupujete vrtnu pumpu vrlo je važno obratiti pozornost na iduće parametre:

  • snagu
  • zapreminu
  • protok vode (koliku količina vode može dovesti u određenom vremenskom razdoblju)
  • tlak/kompresiju 
  • najveću dubina i visinu dobave vode

Važno je znati kako su protok vode i tlak obrnuto proporcionalni pa je tako protok 0 L/min kada je tlak najviši, odnosno tlak je 0 bara kada je protok najviši. Ako ste i dalje neodlučni, najbolje je posjetiti neku trgovinu u kojoj se može kupiti razna oprema za vrt te potražiti prodavača za savjet te odabrati idealnu pumpu za svoj vrt.

Čitajte i sljedeći članak: Stvorite vrt usred svog doma

Growbox kakav se danas može pronaći na tržištu dolazi u više različitih izvedbi. Cijenom se također razlikuju i uglavnom se razlikuju po dimenzijama

Svi oni koji imaju stanove u prizemlju ili pak kuće, vrlo često se odlučuju za to da će napraviti travnjak na kojemu bi mogli uživati u ispijanju kave, čitanju knjige ili pak druženju. Ukoliko ste i vi jedan od njih tada znate da je nužno za svaki vrt, odnosno za svaki travnjak imati primjerenu kosilicu za travu. Čitajte više: Održavajte svoj vrt kosilicama za travu.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top