Vrtne garniture stvaraju ugođaj na otvorenom

Vrtne garniture stvaraju ugođaj na otvorenom

Dom i obitelj Comments Off

Osnovna stvar koju morate znati vezano za vrtni namještaj i vrtne garniture (stol, stolice, klupe i ostalo) jest da ga morate smjestiti u prostor skriven od buke koji je i sakriven od radoznalih pogleda i odvojen od prometa. To mora biti mjesto u kojem ćete osjećati mir i privatnost.

Također vodite računa da je to mjesto na kojem ćete imati hladovinu tijekom vrućih ljetnih dana. Hladovina će biti dobra i za vašu vrtnu garnituru koja će biti zaštićenija od sunca.

Za koju god se vrtnu garnituru odlučite najvažnije je da vam je udobna i da vrši svoju osnovnu funkciju.

Među prvim stvarima na koje morate obratiti pozornost kod kupovine garniture za vrt jest njena veličina. Obratite pozornost na broj članova obitelji i potencijalne goste.

Garniture se moraju lijepo uklopiti u okolinu pa obratite pozornost da kod kupnje garniture ne promašite stil. Recimo, za kuću i dvorište uređeno u seoskom stilu, idealan je drveni vrtni namještaj i drvene klupe.

Prirodni materijali kod vrtne garniture

Birajte prirodne materijale kao što su drvo i sve popularniji ratan koji je zbog svoje čvrstoće i male težine jedan od najprivlačnijih materijala za vrtne garniture.
Iako je većina garnitura od ratane moderno dizajnirana ima i malen izbor garnitura u tradicionalnom stilu pa ju možete iskombinirati i s rustikalnim okružjem.

Vrtne garniture

Idealno vrijeme za kupovinu vrtnih garnitura je u jesen, kada je velik broj garnitura na rasprodaji nakon završetka ljetne sezone. Tako možete kupiti najkvalitetniju vrtnu garnituru po znatno nižoj cijeni nego obično.

Garniture od ratane možete kupiti u nekoliko boja, ali najčešće se kupuju prirodna smeđa i crna boja. Siva ratana izgleda mrvicu umjetnije od ovih navedenih.

Plastične vrtne garniture su povoljnije

Velika prednost plastičnih vrtnih garnitura je u njihovom jednostavnijem skladištenju (ne zauzimaju puno mjesta) i laganom materijalu. Mnogo ih je lakše pospremiti prije zime.

Vrtne garniture

Mogu se kupiti u mnogo boja, od kojih je najnezahvalnija bijela boja, koja se lako prlja. No, s druge strane, plastične se vrtne garniture lako peru i čiste.

Cijena im je povoljna pa se smatraju kratkoročnim ulaganjem koje nema dugotrajnost, ali nije preveliki trošak svakih nekoliko sezona.

Nisu sve vrtne garniture jednako lagane za održavanje

Prilikom kupnje drvene vrtne garniture, osim obraćanja pozornosti na dizajn, obratite pozornost i na vrstu drva od kojeg je garnitura načinjena.

Ovo je bitno kako biste u budućnosti znali kako održavati garnituru lijepom i postojanom.
Garniture od kvalitetne bukve prelakirane su s više slojeva laka, ali je ipak treba zaštiti od vlage i prašine.

U slučaju da se ošteti lak na površini, potrebno je pobrusiti oštećenje i ponovno ga polakirati.
Namještaj je dobro premazati s lanenim uljem na kraju sezone i smjestiti na suho mjesto.

Tikovina – najbolji materijal za vrt

Jedno od najpoznatijih vrsta drva za izradu vrtnih garnitura je tikovina. Ovo izuzetno kvalitetno drvo koje odlično podnosi vlagu, toplinu i hladnoću, odličan je izbor i za vrtove i terase.

Vrtne garniture

Vrtne garniture od tikovine ne treba štiti zaštitnim sredstvima, i čak ih nije preporučljivo lakirati. Nakon što je vaša vrtna garnitura od tikovine bila dugo izložena na suncu, poprimit će prekrasnu srebrno-sivu boju koja će je godinama činiti atraktivnom.

Aluminijske garniture nisu loš izbor za otvoreni, nenatkriveni prostor jer mogu biti izložene različitim vremenskim uvjetima koji im neće naštetiti.

Kako odabrati vrtnu garnituru

Prije nego vam je na prvom mjestu kupovina vrtnog namještaja – dom24.hr – morate imati nekoliko stvari u vidu: koja će biti namjena garniture (da li je namijenjena samo za druženje ili će služiti i za objed).

Ako je prostor na koji planirate smjestiti vrtnu garnituru nenatkriven, tada razmislite je li drvo materijal koji trebate, s obzirom na zaštitna sredstva kojima ga morate tretirati.
Za otvorene prostore najbolje su rješenje plastika i metal te neke kvalitetnije vrste ratane (jer neke vrste ratane ipak propadaju pod vremenskim uvjetima).

Čitajte i sljedeći članak: Izaberite jednu od dvije najpopularnije vrtne pumpe

Kada birate vrtnu pumpu naići ćete na širok izbor koji vas vrlo lako možete zbuniti.

Odabirom lijepih jastuka za naslon i sjedenje možete uljepšati vaš kutak za odmor. Jastuke pospremite u škrinju za odlaganje jastuka koja je isto tako dekorativna ili zaštitite plastikom.

Ako je u pitanju neki manji prostor, izaberite namještaj na sklapanje ili malu vrtnu garnituru.

Budite oprezni pri kupnji. Često se pomamimo za vizualno privlačnim stvarima, koje nas kasnije razočaraju svojom nepraktičnosti.

Dobro razmislite o namjeni i smještaju vrtne garniture i odaberite ono što će vam biti najfunkcionalnije.

GrowBox sekcija donosi pregled ponude šatora (growbox), kao i predložene konfiguracije growbox sustava. Moguće slaganje sustava prema specifikacijama kupca. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top