7 najčešćih intervju pitanja i odgovori na njih

7 najčešćih intervju pitanja i odgovori na njih

Posao i zaposlenje Comments Off

Kako se spremiti za intervju za posao

Nervoza pred intervju za posao rezultira time da se kandidat ne spremi dovoljno, pa poneka pitanja koja mu poslodavac postavi ga totalno iznenade. To izgleda uglavnom ovako – poslodavac postavi pitanje, počinje neugodna tišina, kandidat se uskomeša i promrmlja nešto nesigurno, što odaje loš utisak o njemu pred potencijalnim poslodavcem.

Odgovori na intervju pitanja

Da se ovo ne bi dešavalo, evo primjera 7 najčešćih intervju pitanja i odgovori na njih.

  1. Recite nešto o sebi? Ovo pitanje je tipično za svaki intervju, pa se može očekivati da bude postavljeno čim razgovor počne. Poslodavci ovo pitanje postavljaju da vide kako će se kandidati predstaviti. Prvi utisak je najbitniji, pa je poželjno da kandidat odgovor na ovo pitanje spremi prije intervjua. Neka odgovor bude kratak i jasan, svega 2 do 3 minute, a da sadrži informacije o kvalifikacijama, osobinama i prethodnom radnom iskustvu.
  2. Koje su vaše slabosti? Odgovora na ovo pitanje ima bezbroj. Kandidat može da kaže da njegove slabosti nemaju nikakve veze sa poslom za koji se prijavio, ili da je imao slabosti koje je prevazišao.
  3. Zašto ste napustili prethodni posao? Postoji mnogo razloga zbog kojih je neko napustio posao. Pošto je u pitanju intervju za posao, odgovor na ovo bi trebao biti pozitivan. Ovdje bi kandidat trebao govoriti o napredovanju u karijeri i kako posao koji se nudi to ispunjava, a ne negativne stvari o prošlom zaposlenju.
  4. Zašto ste se prijavili za ovu poziciju? Čak i ako nije istina, kandidat ne bi trebao govoriti da se prijavio zato što mu treba novac i da je bilo kakav rad dobro došao. Svaka kompanija želi osobu koja je predana poslu i koja će sa vremenom razviti osjećaj pripadanja.
  5. Zašto baš Vas da zaposlim? Odgovor na ovo pitanje treba da bude o povezivanju određenih vještina, radnog iskustva i edukacije sa poslom. Za kandidata bi najbolje bilo da kaže primjere svog rada i kako je dobar timski igrač. Ako kandidat nema dovoljno radnog iskustva i kvalifikacija, njegova energija i motivisanost za rad će pomoći. Ljudi su najčešće privučeni nekome ko je harizmatičan i ko pokazuje ogromnu količinu energije dok govori. Kandidat treba da se predstavi kao motivisana, samopouzdana i energična osoba koja je spremna da se posveti kompaniji.
  6. Koja je Vaša očekivana plata? Razgovor o plati je osjetljiva i delikatna tema. Kandidat bi trebao istražiti koliko je cijenjen taj posao u polju rada i predložiti cifru, jer se ipak na početku radnog odnosa ne može očekivati plata koja je visine direktorske.
  7. Da li imate pitanja? Ovo je zadnje pitanje koje će poslodavac postaviti, pa je ovo šansa za kandidata da završi intervju elegantno. Uvijek je bolje da kandidat ima pitanje za poslodavca nego da nema, jer ako nema onda odaje utisak da i nije zainteresovan za posao. Pitanja treba da budu vezana za kompaniju i ne bi trebalo da budu ona koja je kandidat mogao i sam da sazna istražujući o kompaniji.

Priprema pred intervju

Kandidat bi trebao na intervju doći tačno na vrijeme, jer kašnjenje daje negativnu poruku poslodavcu, a i uticaće na kvalitet intervjua jer neće ostati dovoljno vremena zbog dolaska drugog kandidata. Kada je u pitanju stil oblačenja, najbolje se držati klasike jer se sa tim ne može pogriješiti. Tamnije boje naglašavaju ozbiljnost, frizura mora biti uredna, a obuća čista.

 

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top