5 grešaka koje treba izbjeći tokom intervjua za posao

5 grešaka koje treba izbjeći tokom intervjua za posao

Posao i zaposlenje Comments Off

Korisnim savjetima osigurajte sebi posao

Ponekad iz nervoze pred razgovor za posao osobe čine greške koje ih kasnije koštaju posla. Velike su šanse da je osoba u prošlosti učinila grešku za koju ona ni sama ne zna. Za sve one koji su imali razgovor za posao, ali nisu dobili poziv nazad, vrijeme je da premotaju film unazad i prisjete se da li su učinili neke od ovih 5 grešaka koje treba izbjeći tokom intervjua za posao:

1. Ukoliko je radnik pozvan na brzi intervju u nekom od lokalnih kafića, savjetuje se da naruči neko bezalkoholno piće. Pivo ili bilo šta što ima alkohola u sebi nije primjerno za intervju. Takođe, poslije jednog piva vrlo je moguće da će osoba naručiti još jedno, a kasnije postoji velika mogućnost da kaže nešto što možda poslodavac ne bi trebao znati.

Osigurajte sebi posao primjernim ponasanjem

2. Samo zato što osoba koja upošljava izgleda mlado ne znači i da se sa njom može pričati o sinoćnjem izlasku. Neke priče se trebaju zadržati za sebe inače bi mogle uticati na poziv za posao.

3. Lična pitanja postavljena poslodavcu i raspitivanje o nekim ličnim stvarima se savjetuje izbjegavati. Ovakve stvari trebaju biti isključivo formalne i ugodne, a ne prijateljske.

4. Socijalne mreže mogu biti dobra stvar kada je u pitanju pronalazak posla, ali se mora znati granica šta se može objaviti na njima. Poslije razgovora za posao, osoba nikako ne bi trebala napisati nešto ružno o poslodavcu jer postoji velika vjerovatnoća da će on to vidjeti.

5. Lijepo je kada neko nekome da kompliment, ali u toku razgovora za posao ovakve stvari treba izbjegavati. Komplimenti su jednostavno previše i nemaju nikakve veze sa intervjuom.

Ove greške oko intervjua mogu osobu koštati mnogo. Zato se savjetuje da se sljedeći put na razgovoru za posao sjeti ovih grešaka i uradi sve kako bi se one uspješno izbjegle.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top