Kako se fokusirati na posao?

Kako se fokusirati na posao?

Posao i zaposlenje Comments Off

Ostanite koncentrisani uz jednostavne savjete

Biti fokusiran na poslu ponekad je jako teško. Iako se ujutro pripremamo za posao govoreći sebi da ćemo određen iznos poslova uraditi na vrijeme, to uglavnom ne završi tako. Razgovor sa kolegama, odgovaranje na mejlove i provjeravanje društvenih mreža odvuku pažnju od posla. Da ovo ne bi bio problem evo nekoliko savjeta kako se fokusirati na posao.

Naučno je dokazano da naš mozak može primiti samo određenu količinu informacija dnevno. Prema toma, da bi se riješili ovog problema, posao je potrebno raspodijeliti u manje količine i tako ga izvršavati. Ovdje je cilj da radnik ne radi samo jedan zadatak u toku radnog vremena već više njih, kako bi dopustio mozgu da se “odmori“ i primi nove informacije.

Koncentracija na poslu

Odlazak na društvene mreže može biti nagrada, pa radnik može sebi napisati koje zadatke mora obaviti da bi uopšte provjerio stanje na njima. Ovako će radnik razbistriti mozak i obavljanje novih zadataka će biti lakše. Ovaj način fokusiranja je samo za one koji imaju jak karakter i neće provesti pola radnog vremena na nekoj od njih.

Možda zvuči čudno, ali pronalazak odgovarajuće muzike može jako motivisati na rad. U slučajevima kada pada koncentracija ili je u pitanju rad u kancelariji sa više ljudi, idealno riješenje je slušati ambijentalne zvukove kao na primjer kišu ili zvukove okeana. Muzika koja ima u sebi riječi će natjerati radnika da ih sluša i analizira i tako ga odvući od posla, posebno mentalnog.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, najbolje riješenje je izolacija. Isključivanjem svih distrakcija i stavljanjem slušalica radnik će se izolovati i učiniti rad bržim i kvalitetnijim.

Najbolji način da radnik ostane fokusiran na svoj posao je da se zainteresuje za njega. Pažnja se najlakše gubi kada se radi nešto što nije zanimljivo. Možda će trebati proći neko vrijeme da se radnik zainteresuje za svoj posao, ali pronalazak motivacije će učiniti rad ugodnijim.

perilice suđa za restorane

Perilice suđa kao hotele kao velika pomoć

Razvojem turizma i ugostiteljskih djelatnosti, velik dio posla u ugostiteljstvu mora se obavljati brzo i dinamično kako bi se pratili svi standardi i kako bi se zadovoljile sve potrebe gostiju.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top