cPanel služi za upravljanje web hostingom

cPanel služi za upravljanje web hostingom

Internet i tehnologija Comments Off

Ako tek krećete u online prezentaciju, prvi korak koji morate imati je web stranica. Ona predstavlja vaše mjesto na internetu na kojem možete dijeliti sadržaj ili prezentirati svoje proizvode i usluge. Izrazito je bitno da bude odrađena kvalitetno i da izgleda oku ugodno. Jedna od najvažnijih stvari uz domenu je web hosting, server na kojem će se nalaziti stranica. Njime se upravlja koristeći cPanel, jednostavno sučelje za podešavanje.

Kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije uputiti u bitne stvari kod web stranica i njihovog kreiranja.

Domena, hosting i SSL

Danas su 3 stvari neophodne da bi web stranica bila dostupna na internetu i tražilicama, a to su:

  • internet domena – adresa stranice preko koje korisnici posjećuju
  • hosting web stranice – server na kojem se nalazi web stranica i sav sadržaj
  • SSL certifikat – pruža zaštitu posjetiteljima stranice i sprječava krađu podataka upisanih na stranici

Prije pokretanja stranice ih je neophodno kupiti, a kada imate sve ove 3 stvari ste spremni za kreiranje stranice. Ako nemate tehničkog znanja oko kreiranja, tada posao prepustite profesionalcima i uštedite si vrijeme i živciranje oko podešavanja. Ako ipak znate što radite, stvar preko koje ćete podesiti stranicu i na nju instalirati neki CMS je cPanel hostinga.

cPanel je web hosting softver putem kojeg se jednostavno može upravljati s hostingom.

Što je cPanel?

cPanel je web hosting softver putem kojeg se jednostavno može upravljati s hostingom. Pruža vizualno sučelje s raznim aplikacijama i alatima za jednostavno upravljanje te tako omogućava svakom korisniku da upravlja sa stranicom, za razliku od prošlosti kada je bilo potrebno kodirati. Ideja prema kojoj je osmišljen i kreiran je potekla od činjenice da je korisnicima bilo teško upravljati stranicom te je bio potreban alat koji će omogućiti svakoj osobi bez tehničkog znanja da obavi što treba.

Što možete raditi putem cPanela?

cPanel neće dopustiti radnje koje mogu zeznuti stranicu, a putem njega možete primjerice:

  • kreirati poddomene ili email račune
  • pratiti koliko prostora za pohranu imate 
  • postavljati baze podataka
  • raditi backup web stranice
  • i niz drugih, korisnih stvari

Iako postoje i razni drugi softveri za upravljanje s hostingom, cPanel je zasigurno najpoznatiji i najkorišteniji. Upravo zbog toga što je orijentiran ka krajnjem korisniku, danas ga koriste gotovo svi web hosting poslužitelji za upravljanje njihovim serverima. Dodatna prednost je što je internet preplavljen raznim „kako napraviti“ videima, koji će vam pomoći ako zapnete na bilo kojem koraku. Također, svaki poslužitelj hostinga nudi i tehničku podršku, koju možete kontaktirati da vam pomogne u slučaju da sami niste u stanju odraditi neku stvar.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top