Najtraženija IT radna mjesta za 2013. godinu

Najtraženija IT radna mjesta za 2013. godinu

Posao i zaposlenje Comments Off

Saznajte koje su oblasti najtraženije u informatici

Informacione tehnologije svakim danom sve više i više preuzimaju svijet, a potreba za profesionalcima iz ove oblasti je velika. Istraživanje koje je obavljeno nad poslodavcima u oblasti informacionih tehnologija pokazalo je koji su to najtraženiji poslovi iz ove struke za 2013. godinu. Rezultat koje su to oblasti najviše tražene su:

– Programiranje i razvoj aplikacija, 60 procenata

– Projekt menadžment, 40 procenata

– Tehnička podrška, 35 procenata

Posao u IT struci

– Sigurnost, 27 procenata

– Analitika, 26 procenata

– Cloud/SaaS sistemi, 25 procenata

– Virtualizacija, 24 procenta

– Mreže, 19 procenata

Prema rezultatima ove ankete, očigledno je da je programiranje i razvoj aplikacija broj 1 vještina koja će biti najtraženija u narednih nekoliko mjeseci (čak i godina). To znači da preduzeća planiraju projekte kojima je potreban razvoj softvera, bilo to u ulozi podrške ili fazi razvoja. Softverski projekti rade fantastične stvari za kompanije.

Vještine navedene u rezultatima ankete ne zavise od tehnologije. To znači da programiranje nije kategorizovano u programske jezike ili platforme, a da se umrežavanje ne dijeli u oblasti i tehnologije. Prema ovome se ne može mnogo saznati ali možda ispitanici u anketi nisu znali ili ih nije briga o sistemima. IT rukovodioci su ti koji su odgovarali na anketu tako da su oni samo znali da trebaju programera, a koje programske jezike koristi nije bitno.

Za neke od ovih poslova uopšte nije potrebna prisutnost pa je moguće da je kompanija u jednoj zemlji, a zaposleni u drugoj. Što se tiče kvalifikacija za IT poslove poželjno je imati fakultetsku diplomu, ali ako je pojedinac stručnjak za određenu oblast poslodavac će sigurno zanemariti i ako nema diplomu.

Da zaključimo, ova anketa o istraživanju najtraženijih IT poslova je od pomoći u razumijevanju tržišta, ali nije dovoljna da se prave neke važnije odluke.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top